Mohács könyékén is erdőlátogatási tilalmat rendeltek el

2024. június 13. csütörtök 09:47

Mohács könyékén is erdőlátogatási tilalmat rendeltek el

Az erdőlátogatási tilalmat a közvetlen életveszély elhárítása érdekében rendeli el a Gemenc Zrt. A tiltás gyakorlatilag szinte a teljes Gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik. A megjelölt korlátozási időszakban csak a Duna fővédvonalán kívüli erdőterületek látogathatók. Az erdőlátogatási tilalom időszakában a területen történő mozgáshoz a Gemenc Zrt. engedélye szükséges. A tilalom az egyéni és csoportos vízitúrákra is vonatkozik.

 

 

A Gemenc Zrt. 2024. június 14. - 2024. június 30. közötti időszakban minden nap 0.00 - 24.00 óra között erdőlátogatási tilalmat rendel el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein. Az erdőlátogatási tilalmat a közvetlen életveszély elhárítása érdekében rendeli el a Gemenc Zrt., mert a Duna áradása miatt felázott az erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz.

 

 

A korlátozás a Duna hullámterében, a térképeken pirossal jelzett határon belül, a Gemenc Zrt. vagyonkezelésében lévő, sötétzölddel színezett erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik. A megjelölt területeken belül a korlátozás időtartama alatt az erdő látogatására a kijelölt túraútvonalakon sincs lehetőség. Az erdőlátogatási tilalmat a rendelet által meghatározott 3 résztérkép mutatja be.

 

Túrázási lehetőségek

A Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központja és Keselyűs közötti, csaknem 18 km hosszú árvízvédelmi töltésen kerékpárral és gyalogosan is lehetőség van a túrázásra. Nem lehet azonban túrázni az Alföldi Kéktúra Pörböly-bajai átkelés közötti szakaszán. Ezen kívül az ökoturisztikai központ mellett található vadmegfigyelő is látogatható.

 

Leállt a Gemenci Állami Erdei Vasút és a vízitúrák is tilalom alá esnek

2024. június 7-étől szünetel a menetrendszerinti vonatközlekedés a Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán. A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy az erdőlátogatási tilalom az egyéni és csoportos vízitúrákra is vonatkozik.

Forrás: Gemenc Zrt.