Hamarosan bíróság elé áll társaival a baranyai drogbáró, G. Igor - Videó!

2024. január 21. vasárnap 10:23

Hamarosan bíróság elé áll társaival a baranyai drogbáró, G. Igor - Videó!

A Fővárosi Főügyészség tavaly nyáron emelt vádat egy 36 éves férfival szemben, aki kábítószerek nagybani kereskedelmével foglalkozott Budapesten és környékén, több társa közreműködésével; a férfit Montenegróban fogták el. Tizenegy társával áll hamarosan bíróság elé, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt.

 

 

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály miskolci osztálya indított büntetőeljárást még 2020-ban kábítószer-kereskedelem miatt G. Igor és társai ellen. Az akkor 33 éves magyar-horvát kettős állampolgárságú férfiről a KR NNI nyomozói kiderítették, hogy egy jól felépített droghálózatot alakított ki. A bűnbanda - mely több szintre tagozódott - szerb kapcsolatokon keresztül jutott hozzá a marihuánához, majd azt esetenként más anyagokkal vegyítve értékesítette tovább Budapesten és vonzáskörzetében.

A társaság tagjai a kommunikációjukra egy titkosított, internet alapú programot használtak. Olyat, amit alvilági körökben nemzetközi szinten is bizalmasan kezeltek. A szoftvert nemcsak a hálózat vezetői egymás közötti egyeztetésére alkalmazták, hanem a szervezet működését ezen keresztül felügyelték, továbbá az elosztó rendszert ellátó személyekkel is ezen keresztül tartották a kapcsolatot, pontosították az adás-vétel részleteit. A banda feje, vagyis G. Igor ebben az applikációban olyan szinten bízott, hogy még külföldi kapcsolatainak is azt hangoztatta, láthatatlanná vált ezáltal a világ számára, hiszen bűnös piramisát úgy irányította, hogy még a kábítószerhez sem kellett hozzáérnie, csak annak hasznát élvezte az abból befolyt pénzből.

 

A megtévesztésre alkalmas drog

A minél nagyobb haszon elérése és a hatásfok növelése érdekében a külföldről alacsony áron beszerzett - nem prémium minőségű - marihuánát esetenként új pszichoaktív anyaggal keverték. Ezután a hálózat alsóbb szinten lévő tagjai nagykereskedelmi mennyiségben - 10-50 kilogramm - értékesítették tovább a hálózat többi résztvevőjének.

Ezen szer veszélyessége - azon túl, hogy a kábítószer alapból káros a szervezetre - még abban is rejlik, hogy a gyanútlan fogyasztó azt gondolja, hogy marihuánát fogyaszt, miközben az más, új pszichoaktív anyagokkal is fen van ütve. Ezek nagy mennyiségű fogyasztása akár szívleálláshoz is vezethet.






 

Konspiráltan és szervezetten

A Budapesten élő kettős állampolgár alatt szintekre tagozódva működött a drogbiznisz. A beszállítóktól kezdve, a raktárosokon és a porciózást végző embereken át a terjesztőkig és a futárokig minden szereplő megtalálható volt. A gépezet mindaddig olajozottan működött, míg 2021. január 29-én a KR NNI le nem csapott a hálózat két tagjára. A dílereket épp egy drogügylet lebonyolítása közben fogták el Budapesten, a XIII. kerület egyik társasházának mélygarázsában. Ott, ahol a kábítószereket ideiglenesen deponálták addig, amíg azokat tovább nem értékesítették. A titkosnak hitt rejtekhelyen 22 kilogramm marihuánát foglaltak le a nyomozók. A szervezethez köthető további tárolóhelyek beazonosítását és átkutatását követően további 59 kilogramm marihuána és mintegy 200 gramm kokain került elő, de a lefoglalási jegyzőkönyvbe felkerült ezen kívül két fegyver is. Míg vagyonvisszaszerzési célzattal a bűnbanda tagjaitól a nyomozók lefoglaltak 153 millió forintot, 210 ezer eurót és mintegy 53 millió forint értékben luxusautókat.

 

Végül mégiscsak kattant a bilincs

Az összehangolt és a jelentős erőket mozgósító akció ellenére G. Igornak 2021 januárjában sikerült megszöknie a hatóságok elől. Az ellene akkor kiadott elfogatóparancs alapján felkerült a hazai körözöttek TOP 50-es listájára. A KR NNI miskolci egysége az Életvédelmi és Célkörözési Főosztály célkörözési fejvadászainak segítségével Montenegróban találta meg, majd a helyi egységek 2021 nyarán fogták el.

G. Igor nemzetközi alvilágban betöltött magas szintű pozícióját mutatja, hogy a montenegrói börtönből irányítva próbálta megszervezni saját szökését. Tervét azonban a KR NNI nyomozói a folyamatos, eljárást támogató felderítő munkájukkal és az információkra azonnal reagálva, nemzetközi intézkedéseket kezdeményeztek, és mindezt meghiúsították. A G. Igor közbenjárására szándékosan elhúzódó kiadatási eljárást követően a férfit végül 2022 júliusában hozták haza Magyarországra. Akkor történt meg gyanúsított kihallgatása, majd letartóztatása.

 

Teljes hálózat felszámolva

A banda vezetőjének elfogása előtt és után is történtek még realizálások, tekintve, hogy a KR NNI nyomozóinak sikerült felderíteni G. Igor bűnös kapcsolatrendszerét, és így be tudták azonosítani a hálózat további tagjait is. Összesen 12 személy ellen folytatták le a büntetőeljárást. A gyanúsítottak - akik mindegyike egy kivétellel férfi - budapesti, illetve Pest vármegyei kötődésűek, míg egyikük makói. G. Igor letartóztatásban van, míg egy társa egy korábbi ügyből kifolyólag jelenleg szabadságvesztését tölti, négyen pedig bűnügyi felügyelet alatt állnak. A többiek szabadlábon védekeznek.

 


A Fővárosi Főügyészség az ügyben jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra.
 
A főügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyház-, illetve börtönbüntetés kiszabását, pénzbüntetést és vagyonelkobzást indítványoz a vádiratban, egyikük esetében pedig felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt - áll a közleményben
 
  


 

 

EQM