Vasárnap adják át a fekedi német nemzetiségi tanösvényt

2018. június 15. péntek 14:21

Vasárnap adják át a fekedi német nemzetiségi tanösvényt

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Fekedi Német Nemzetiségi Önkormányzat várja az érdeklődőket a fekedi német nemzetiségi tanösvény ünnepélyes átadásán 2018. június 17-én. 

A részleteket a mellékelt meghívó tartalmazza.

„A magyarországi német építészet gyöngyszemeként" is emlegetett baranyai település tematikus útvonalnak fő motívuma a fa: a fekedi németek múltja és jelene, életmódja, hagyományai, ünnepei és mindennapjai nyolc tanösvény-állomás segítségével elevenednek meg.

Hazánkban összesen több mint négyszáz településen élnek jelentős létszámban németek - történetük, nyelvjárásuk, népszokásaik és viseletük mind-mind egyedi. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a 2010-ben kidolgozott oktatás-nevelési stratégiájának egyik célkitűzését valósította meg, amikor a német településeken működő iskolákat és egyéb intézményeket, civil szervezeteket együttműködésre ösztönözte, aminek eredményeképp német nemzetiségi tanösvények jöttek, illetve jönnek majd létre. A dél-dunántúli Somberek, a Budapest közeli Pilisszentiván, valamint Tarján után most egy újabb falu alkotta meg a maga tematikus útvonalát. Mecseknádasdon várhatóan augusztusban adnak át német nemzetiségi tanösvényt, és hamarosan megkezdődhet újabb három létrehozása.

Valamennyi a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata kezdeményezésére, a Németországi Szövetségi Belügyminisztérium támogatásával épülhetett, illetve épülhet meg.

 

 

Képünk archív felvétel, Sombereken készült.

EQM