Várják a fiatalok jelentkezését, Baranyában is elindítják a nyári diákmunka-programot

2018. május 20. vasárnap 09:19

Várják a fiatalok jelentkezését, Baranyában is elindítják a nyári diákmunka-programot

A korai munkatapasztalat- és jövedelemszerzés elősegítésére - a Nemzetgazdasági Minisztérium által az elmúlt években indított munkaerőpiaci programok tapasztalatait felhasználva - 2018-ban ismét meghirdetik a központi nyári diákmunka programot. Baranyában 150 millió forint áll rendelkezésre erre a célra, az önkormányzati foglalkoztatáson túl már a mezőgazdaságban, illetve a vendéglátásban tevékenykedő munkaadók is részesei lehetnek. 


A program már diákkorban ösztönzi a fiatalok munkához jutását, valamint a korai munkatapasztalat-szerzés mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítja, továbbá lehetőséget kínál a diákok kötelező szakmai gyakorlatának teljesítésére. A munka révén szerzett sikerélmény a későbbi munkaszocializációs folyamatot is segíti.

A programba azok a 16 és 25 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, akik nappali tagozaton tanulnak, foglalkoztatási, illetve vállalkozási jogviszonyuk nincsen és közvetítéskérőként regisztrálnak a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain.

A „Nyári diákmunka 2018." központi munkaerőpiaci program keretében a tavalyi évhez viszonyítva 22 millió forinttal több forrás, mindösszesen 150 millió forint áll rendelkezésre a Baranya Megyei Kormányhivatalnál.

Fontos változás a korábbiakhoz képest, hogy az idei évben az önkormányzati foglalkoztatáson túl már a mezőgazdaságban, illetve a vendéglátásban tevékenykedő foglalkoztatókra is kiterjed a program. Az önkormányzati munkavállalás esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható és a munkabér és a szociális hozzájárulási adó teljes összegét megtéríti a program. A mezőgazdasághoz és a vendéglátáshoz kapcsolódó munkavállalás esetében legfeljebb napi 8 órát dolgozhatnak a diákok és ez esetben a munkabér és a szociális hozzájárulási adó 75 százaléka fizethető ki támogatásként, a fennmaradó bérköltséget és járulékait a munkaadónak kell viselnie.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében havonta 135.375 forint, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 103.500 forint vehető figyelembe, amely összegen felül kerül megtérítésre a szociális hozzájárulási adó.

A program 2018. június 1. napjától 2018. augusztus 31. napjáig tart. Részletes tájékoztatás a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán kérhető.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal - Fotó: Dittrich Éva (archív)