Újabb öt okoszebra épülhet Mohácson - Várják a lakosság helyszínre vonatkozó javaslatait

2024. március 28. csütörtök 10:46

Újabb öt okoszebra épülhet Mohácson - Várják a lakosság helyszínre vonatkozó javaslatait

Amint arról beszámoltunk, az önkormányzat a hó végéig várja a mohácsiak arra vonatkozó javaslatait, hol épüljenek okoszebrák a városban. Időközben a képviselő-testület döntött arról, hogy öt ilyen létesítményt alakítanak ki, várhatóan összesen bruttó 17, 5 millió forintból.

 

 

A Kossuth Lajos utcában tavaly november óta okoszebra segíti a biztonságos átkelést az úttesten, ami a tapasztalatok szerint be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.

Egy olyan közlekedésbiztonsági rendszerről van szó, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével a zebrára lépő járókelőre hívja fel a figyelmet.

Tehát az okoszebra célja, hogy az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észleljék a gyalogosátkelést. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás is, így a zebra csak indokolt esetben lép működésbe.

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere korábban azt kérte a város lakóitól, mondják el véleményüket, hogy a városunk területén már meglévő további gyalogátkelők közül melyeket volna szükséges okoszebrává felfejleszteni. A javaslatokat az [email protected] címre lehet elküldeni.

Időközben a képviselő-testület döntött - a pozitív lakossági visszajelzések és a közlekedésbiztonsági szempontok tükrében - arról, hogy további öt okoszebra kialakítására kerül sor, a város közigazgatási területén meglévő olyan gyalogos átkelőhelyeken, melyek fokozottan igénybe vettek, és ahol a járókelők átkelésének biztonságosabbá tétele azt indokolja.

A konkrét fejlesztési helyszínekről a lakossági igényfelmérést és a műszaki bejárást követően születik döntés.

Az öt okoszebra várható kivitelezési díja (az előzetes árajánlatok alapján) bruttó17,5 millió forint.

.

M. B.