Új működtetője lehet a Duna Irodaháznak, az új negyedbe költözhet a tamburaiskola és a vegyeskar

2020. november 24. kedd 15:13

Új működtetője lehet a Duna Irodaháznak, az új negyedbe költözhet a tamburaiskola és a vegyeskar

Egy most napirendre került javaslat szerint a város számára veszteséget termelő Duna Irodaház a Mohácsi Tankerületi Központ kezelésébe kerülhet, míg a házban most működő Mohácsi Tamburaiskola, a népdalkör és a Bartók Béla Vegyeskar a selyemgyár területén kialakított új kulturális negyedben lelhetne méltó otthonra.


Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere jegyzi azt a javaslatot, amely minden bizonnyal hosszú időre megoldhatja a Duna Irodaház működtetésével felmerült problémákat.

A tervezett lépés - amelyhez a képviselők támogatását kérte - lényege, hogy a Mohácsi Tankerületi Központ kezelésébe (tehát nem a tulajdonába) kerülne a Duna Irodaház, a jelenleg ott működő, próbáló együttesek és a tamburaiskola az új, a selyemgyár területén kialakított kulturális negyedbe költözhetnének.

Az 1984-ben - eredetileg az MSZMP mohácsi székházának - épült Duna Irodaház üzemeltetője a Mohács Városfejlesztési NKft., a bevételek gerincét a bérleti díjak adják. A kiadás-bevétel egyenlege azonban negatív, évente mintegy ötmillió forint hiányt termel az épület működtetése, amit az önkormányzat áll. A vonatkozó törvény értelmében a tankerület helyi igazgatási szervének elhelyezéséről ugyanakkor az érintett önkormányzatoknak kell gondoskodniuk, s arra is tekintettel, hogy az irodaház már egyre kevésbé volt kihasznált, 2013-tól Mohács önkormányzata, a város tulajdonában álló Mohács Városfejlesztési NKft. és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közötti, négy, összesen 69 m2 alapterületű iroda átadásáról szóló használati szerződés született.

Az azóta eltelt esztendők során a tankerület feladatai bővültek, s ezért mára már a Duna Irodaház közel hetven százalékában a Mohácsi Tankerületi Központ munkatársainak ad helyet, és egyre kisebb részben piaci alapú irodáknak, illetve közművelődési tereknek.

A közelmúltban a Tankerület vezetése azzal kereste meg az MVR NKft-t, hogy vizsgálja meg az irodaház teljes átadásának lehetőségét.

Az ezt támogató érvek között sorolható, hogy a piaci hasznosítás beszűkülésével az önkormányzati jellegű üzemeltetés kezd okafogyottá válni. Általánosan jellemző, hogy a bérlők a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel bérleti díjkedvezményt kérnek, s ennek megítélése esetén se bizonyos, hogy korábbi tevékenységüket fenn tudják tartani.

Az irodaházban az összejövetelek, tanácskozások, közgyűlések megtartására továbbra is módjuk nyílik azoknak a civil szervezeteknek, amelyek nem rendelkeznek székhellyel, ennek megoldását a tankerület vállalta csakúgy, mint a karácsonyi, busójárási és egyéb önkormányzati rendezvények megszokott és zavartalan lebonyolításához a kupolaterem és a kiszolgáló helyiségek rendelkezésre bocsátását.

A Selyemgyár Kulturális Negyed létesítményei a javaslat szerint egyben arra is lehetőséget kínálnak, hogy a nagy múltú, a város büszkeségének tartott tamburaiskolát vagy akár a Bartók Béla Vegyeskart és a népdalkört is méltó helyen tudják elhelyezni azzal a nem titkolt járulékos várakozással, hogy a zenészek jelenléte, programjaik, egyéb közreműködésük által az egész negyed kulturálisan gazdagabb lesz.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)