Széchenyis diákok nyerték a Tomori kardja váltóversenyt - Egy évig őrzik a vándordíjat

2019. szeptember 07. szombat 11:44

Széchenyis diákok nyerték a Tomori kardja váltóversenyt - Egy évig őrzik a vándordíjat

Először 1926-ban, a mohácsi csata 400. évfordulóján rendeztek a cserkészek váltófutóversenyt szerveztek a Csele-patak mellett található II. Lajos emlékműtől Mohács belvárosáig. A hagyomány a második világháború után megszakadt, idén azonban ismét megrendezték a város iskoláinak részvételével: a versenyt a széchenyis diákok nyerték meg.

 

 

A csata jubileumi évfordulóján elsőként megrendezett eseményből hagyomány vált, egészen a II. világháború végéig megrendezték, ám azt követően feledésbe merült, merítették.

Idén azonban - immár a csata közelgő 500 éves jubileuma jegyében - a Mohácsi Városvédő és Városszépítő Egyesület, Mohács és Sátorhely önkormányzata, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a mohácsi Török-Magyar Baráti Kör „Tomori kardja" elnevezéssel váltóversenyt írt ki a város általános iskolái és gimnáziuma VII.-VIII. osztályos tanulói számára.

A verseny augusztus 29. délután 14 órai kezdéssel a II. Lajos Csele pataki emlékművétől indult, a nyertes csapat díja „Tomori kardja", a míves alkotás Páli Gábor, és Páli Attila népi iparművész munkája.


Idén öt csapat vágott neki a távnak, a Széchenyi diákjai több mint 10 perces előnnyel végeztek az első helyen, így egy évig ők őrizhetik a vándordíjat.

Csapattagok: Dombai Zsuzsanna Rozália, Hafner Emma, Kresz Jázmin, Troszt Klaudia, Halas Oszkár Máté, Iloskics Áron, Spiegel Donát, Zeitvogel Gergő.

M. B.