Mészárlás: több mint százezer orangutánt öltek meg Borneón

2018. február 19. hétfő 12:30

Mészárlás: több mint százezer orangutánt öltek meg Borneón

Egy új kutatási eredmény szerint az elmúlt több mint másfél évtizedben százezer veszélyeztetett orangutánt öltek meg Borneó szigetén. A tanulmány készítőit is elborzasztotta ez a számadat. 

 

A főemlősök pusztulásának fő oka továbbra is az esőerdők irtása, a fakitermelés, az olajpálma-ültetvények és a bányászat. Ám a kutatók arra is rávilágítottak, hogy az erdős területekről is eltűnnek az orangutánok. Sokukat egyszerűen legyilkolják. Mindezt Maria Voigt, a német Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet munkatársa, a kutatás vezetője közölte a BBC-vel.

Voigt és kollégái elmondták, hogy korábban alábecsülték, mennyi emberszabású esik vadászok áldozatául, akik bosszúból ölik meg őket, amiért azok behatolnak az ültetvényekre és kárt okoznak. Nem számítottak arra, hogy a még meglévő őserdőben is ilyen sok orangután veszett oda. A kutatás azonban megerősítette, hogy a vadászat valóban aggasztó méreteket öltött.

Amikor az állatok az őserdővel határos ültetvényeken élő emberekkel konfliktusba kerülnek, akkor ők állnak vesztésre, megölik őket. Nemrégiben találtak egy orangutánt, melyet több mint száz golyóval gyilkoltak meg. Mindez alaposan megdöbbentette a kutatókat. Mert tény és való, hogy a főemlősük megdézsmálják a gazdák gyümölcsöseit, de valójában teljesen veszélytelen állatok.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a szigeten fenntarthatatlan méreteket öltött a természeti erőforrások felhasználása. A következő több mint három évtizedben az erdőirtás további 45 ezer orangután pusztulását okozhatja a tudósok jóslata szerint.

Az állatok élőhelyveszteségének egyik jól ismert oka az élelmiszeripari termékek sokaságában előforduló pálmaolaj. A Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársa, Emma Keller szerint a fogyasztóknak kellene nyomást gyakorolni a gyártókra, hogy fenntartható módon használjanak pálmaolajat. Ennek alapelveit folyamatosan frissítik a „Round Table on Sustainable Palm Oil„ elnevezésű dokumentumban, amely a fenntartható pálmaolaj-használatról kezdeményez párbeszédet az érintett felek között. A WWF mindezek mellett az erdőirtás teljes tilalmáért küzd.

MTI