Óriási az igény a diákmunkára – Ilyen munkakörökbe és ennyiért keresnek fiatalokat

2021. május 10. hétfő 16:39

Óriási az igény a diákmunkára – Ilyen munkakörökbe és ennyiért keresnek fiatalokat

A vírushelyzet miatt bevezetett korlátozások számos negatív következményeinek egyike volt az álláskeresők számának növekedése, a gazdaság lassulása pedig értelemszerűen a diákmunkát sem kímélte. Napjainkban - a fokozatos újranyitásnak köszönhetően - végre pozitív tendencia tapasztalható, egyre inkább keresik a cégek a dolgozni akaró fiatalokat.


A vendéglátóhelyek nyitásával, a turizmus beindulásával, alapvetően a gazdaság fokozatos újraindításával növekszik az igény a diákmunkára is. Keserű Dénes, a Meló-Diák Dél Iskolaszövetkezet pécsi kirendeltségvezetője érdeklődésünkre közölte, a kiszállításra átállt éttermekben jól teljesítő, rugalmas munkaerőre van szükség, a hipermarketekben árufeltöltő, pénztáros munkák, az újranyitás után pedig a gyorséttermi kisegítő diákmunkák a leggyakoribbak.

Napjainkban Pécsett adminisztratív és ügyfélszolgálati, vendéglátó-ipari, úszómester, logisztikai, könnyű fizikai munkák érhetőek el bruttó 1000-1500 forint közötti órabérekkel. Ezek mellett gyakorlatilag folyamatosan találhatnak az érdeklődők gyakornoki jellegű, szaktudást igénylő pozíciókat is, így például logisztikai területen, irodai környezetben végezhetnek munkát a diákok.

Mint megtudtuk, a korlátozások, lezárások miatt voltak olyan munkakörök, ahol nem vagy csak alig mutatkozott szükség munkaerőre, ennek következtében pedig a diákmunkák lehetőségének száma is csökkent. A helyzet azonban végre normalizálódik.

- Összességében a vállalatok érdeklődése megnőtt a diákmunkások iránt. A partnereink egy része már korábban is alkalmazott diák munkaerőt, míg egyes cégek szemlélete a vírushelyzet miatt változott meg. A tanulók rugalmasak, teherbírók. Gyors alkalmazkodásuk, kreativitásuk, jártasságuk az informatikában most nagy segítséget jelentenek a változásokhoz való alkalmazkodásban - fogalmazott Keserű Dénes.

A diákmunka persze nemcsak a vállalkozásoknak, hanem a tanulóknak is számos előnyt jelent.

- Ez az egyik legpraktikusabb munkavállalási forma: csupán a személyi jövedelemadó terheli a béreket, tehát egy teljes állás 30-40 százalékos közterheihez képest sokkal több marad a diák zsebében, csak 15 százalék személyi jövedelemadót von le az állam. Ezen kívül nagy segítség a mentoraink munkája, akik segítik a diákokat a munkára jelentkezésben, egyéb gyakorlati kérdésekben, de még a pályaorientációban is - közölte a Meló-Diák pécsi kirendeltségvezetője.

Diákmunkát alapvetően 16 éves kor felett lehet vállalni, ám azok, akik a 18. életévüket még nem töltötték be, kizárólag szülői írásos beleegyezéssel dolgozhatnak. Felső korhatár nincs, amíg valaki nappali tagozaton aktív tanuló, dolgozhat ebben a formában.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter