Nem igaz, hogy bezárják a Mohácsi Kórház szülészetét - Az osztály felújítása is napirenden van

2019. október 30. szerda 09:47

Nem igaz, hogy bezárják a Mohácsi Kórház szülészetét - Az osztály felújítása is napirenden van

Határozottan cáfolta Csizmadia Csaba, a Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa azt a városban terjedő hírt, mely szerint bezárhatják a szülészeti osztályt. Tény, hogy a szülész szakorvos hiánya gondot okoz, de igyekeznek megoldani a helyettesítéseket, valamint az osztály korszerűsítése is napirenden van.  

 

Négy darab kórházi, azaz nagy teljesítményű mellszívót ajándékozott a közelmúltban Török Zoltán és felesége, Anita a városi kórház szülészeti osztálya részére, ahol idén október végéig már alig néhány babával kevesebb látta csak meg a napvilágot, mint tavaly egész évben.


A csecsemők táplálására az anyatej a legegészségesebb, a szoptatásnak pedig a legfontosabb segédeszköze a mellszívó. A gyakorlatban igazoltan a kórházi mellszívók a legmegbízhatóbbak, arra tervezték őket, hogy több édesanya változatos igényeit kiszolgálva évekig, akár egész nap folyamatosan működjenek, sőt, a használata olyan kíméletes, hogy a gyulladt emlőnek sem okoz fájdalmat. Hetek óta már a Mohácson szült édesanyák is tapasztalhatják a készülékek előnyét.

A szülészeten dolgozó szakemberek meglátása szerint a szoptatással minden második édesanyának akad problémája. Szinte sosem annyi tej termelődik, amennyit szeretnénk: ha túl sok, az általánosan használt, egyszerűbb készülékkel a fejés kimerítő és hosszadalmas feladat, ha pedig kevés, a baba éhes marad. A tejtermelést legegyszerűbben mellszívóval lehet ösztönözni, ám emellett számos más feltétele van annak, hogy az édesanyák a legjobb ellátást biztosíthassák az újszülöttnek. A rendelkezésre álló korszerű mellszívókon túl a szülészeten dr. Vágási Judit, gyermek szakorvostól a szoptatást segítő hasznos tanácsokat is kapnak Mohácson a kismamák.

Ha már a szülészetről adunk hírt, további két dolog említése szintén ide kívánkozik: napirenden van az osztály korszerűsítése, s a pillanatnyi komoly gond, a szülész szakorvos hiányának megoldása.

Miután az elmúlt egy évtized alatt többmilliárdos beruházással a kórház számos osztálya megújult és az intézmény összességében biztosítja a város és térsége lakói számára a korszerű betegellátást, egy további fejlesztést, a szülészet felújítását is előkészítették, a tervezett munkák megvalósítására pályázatot nyújtottak be. Reményeik szerint ehhez is megkapja Mohács a várt támogatást, s így a jelenleg is adott baba-mama barát, családias légkörű szülészet a meglévőnél komfortosabb, kellemesebb környezetben fogadhatja a születendő kis jövevényeket.

Aggodalmat keltett a várandós kismamák körében a felröppent hír, miszerint kilátásba helyezték a szülészet bezárását.

- Erről szó sincs - szögezte le dr. Csizmadia Csaba, a kórház főigazgató főorvosa, majd hozzátette: - Sajnálatos tény a bekövetkezett két szülész orvosunk betegsége, de komoly erőfeszítéssel, tetemes többletköltséggel igyekezünk a helyettesítésüket megoldani és a folyamatos ellátást a szülészeten is biztosítani. A megnyugtató megoldás természetesen a kórházban főállást vállaló szakorvos alkalmazása lesz, s mindent megteszünk ennek elérése érdekében.

Képünkön: Várady Szilvia édesanya és a várandós Török Panna.

B. M.