Magánszemélyek is kaphatnak a pécsi Soros-központ millióiból - Hosszabb távra terveznek

2017. december 08. péntek 14:43

Magánszemélyek is kaphatnak a pécsi Soros-központ millióiból - Hosszabb távra terveznek

Úgynevezett informális csoportokhoz, azaz magánszemélyekhez is kerülhet pénz abból a százmillió forintból, amit a pécsi Soros-központ oszthat szét a régióban, többek között „akciók, események, folyamatok" szervezésére, derült ki az Emberség Erejével Alapítvány pénteki tájékoztatóján. 

Cukorkával - tejkaramellával, ami, mint később megtudhattuk, az alapítvány munkatársainak kedvence - fogadták az érdeklődőket pénteken a Civil Közösségek Házában az érdeklődőket az Emberség Erejével Alapítvány tájékoztatóján.

A fórumon annak a százmillió forint kiosztásának módját ismertették, amire a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával jutott hozzá a pécsi szervezet.

Nyirati András (képünkön), az alapítvány igazgatója kifejtette, nemcsak idén, hanem terveik szerint jövőre és az azt követő esztendőben is hirdetnek majd pályázatokat Erősödő Civil Közösségek (ECK) címmel.

Fidesz: ne adjanak helyet a Soros-kampányközpontnak!

A Fidesz pécsi elnöksége arra kéri a város polgárait, vállalkozásait és szervezeteit, hogy lehetőség szerint ne adjanak lakhelyet a baranyai megyeszékhely ingatlanjaiban a Soros György-féle kampányközpontnak.
Hoppál Péter városi Fidesz-elnök erről pénteken, sajtótájékoztatón beszélt. Azt hangsúlyozta, hogy a "Soros-kampányközpont" tevékenysége "egyenesen szembe megy azzal a szándékkal, amelyet a magyar emberek elsöprő többsége támogat és fontosnak tart a jövőnk szempontjából". Ezért a Fidesz pécsi elnöksége a december 14-ei közgyűlési ülésre olyan határozati javaslattal készül, amelyben "markánsan elutasítják" a város lakóinak nevében a "Soros-kampányközpont" pécsi létesítését - emelte ki a politikus.

Szerinte ma jelentős probléma a széttöredezett társadalom, amelyen többek között a civil közösségek erősítésével lehet javítani. Ezért az ECK pályázói a helyi közösségek által azonosított problémák megoldására igényelhetnek támogatást. Céljuk a civilek láthatóvá tétele, a közösségépítés, az állampolgári öntudat, a demokrácia-fejlesztés, a szervezet-erősítés, a mindennapokban az emberek közötti bizalom, a kapcsolatok és együttműködések, a civil közösségek támogatása.

Az egyik pályázati lehetőségre civil szervezetek, egyesületek, informális csoportok (azaz hivatalosan be nem jegyzett társaságok, amelyek esetében magánszemélyekkel kötnek szerződéseket) élhetnek, akciók, események, folyamatok szervezésére igényelve legfeljebb félmillió forintot.

A másik pályázati kiírás csak jogi személyiséggel rendelkező civil szervezeteknek szól, egy- és hárommillió forint közötti összeget lehet igényelni.

Mindkét esetben fontos szempont - hangsúlyozták a szervezők - hogy a pályázók használják helyi lehetőségeiket a minél nagyobb nyilvánosság elérésére.

A tájékoztatón hangsúlyozták, a pályázatokkal kapcsolatos döntéseiket nem indokolják, és fellebbezésre sincs mód.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva