Lecsukták a Sárhátnál lebukott embercsempészeket

2021. május 19. szerda 10:55

Lecsukták a Sárhátnál lebukott embercsempészeket

A Pécsi Járásbíróság hétfőn elrendelte három férfi és egy nő letartóztatását egy hónapra több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének alapos gyanúja miatt. 

 

 

A nyomozás eddigi adatai szerint május 16-án, Sárhátnál a hajnali órákban rendőri intézkedés alá vontak egy Mercedes Vito gépkocsit, melyet az egyik gyanúsított férfi vezetett, egy másik gyanúsított férfi utasként foglalt helyet. A gépkocsi rakterében tartózkodott még további négy, magát szír állampolgárnak valló személy.

A két gyanúsított közölte, hogy a raktérben lévő személyek szállítására a gyanúsított nőtől és annak társától, a negyedik gyanúsítottól kaptak megbízást, akik egy külön gépkocsival már elindultak.

Ezt követően a nő és a férfi által használt személygépkocsit is intézkedés alá vonták a rendőrök és őket is előállították. A nyomozás eddigi adataiból megállapítható, hogy az embercsempészést a nő és a férfi szervezte.

A nőt Szerbiában bízták meg azzal, hogy autóval vegyenek fel migránsokat, majd az M6-os autópályán keresztül a cél Sopronkőhida lett volna. A nő a gépkocsi bérlésére és tankolására Szerbiában kapott pénzt. Amennyiben sikerrel járnak, fejenként 850 eurót kaptak volna. A másik két férfi tudta, hogy bűncselekmény elkövetésében vesznek részt.

A terhükre rótt bűncselekmény jelentős tárgyi súlyára figyelemmel alaposan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, illetve a gyanúsított nő külföldi kapcsolatai miatt alapos a gyanú arra is, hogy a bizonyítást veszélyeztetné a büntetőeljárásban részvevő egyéb személyek befolyásolásával, megfélemlítésével.

A bíróság határozatát az ügyész, két gyanúsított férfi és a nő, valamint védőik is tudomásul vették. A negyedik gyanúsított a végzést tudomásul vette, védője azonban fellebbezést jelentett be, így az ő vonatkozásában a bíróság határozata nem végleges.

Forrás: Pécsi Törvényszék