Indul az országos, rendszeres tesztelés, a szociális intézményekben kezdik, utána az iskolákban

2020. november 19. csütörtök 12:01

Indul az országos, rendszeres tesztelés, a szociális intézményekben kezdik, utána az iskolákban

Pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben - jelentette be csütörtöki online sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

 

 

Gulyás Gergely emlékeztetett: a kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára koronavírus-tesztelést rendel el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel.

A tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni - fűzte hozzá.

A miniszter közölte: a tesztelés jövő hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik.


Mint elmondta, az egészségügyi és szociális intézmények saját erőforrásaikkal tudják elvégezni a vizsgálatokat, ahol viszont segítségre van szükség, ott a fővárosi és a megyei kormányhivatalok szervezik meg a teszteléseket.

Összesen 15 ezer feladatellátási helyen, 191 ezer ember teszteléséről kell a kormányhivataloknak gondoskodniuk - közölte Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ezért ezer kétfős csapat lesz, amelynek egyik tagja egy harmad- vagy negyedéves orvostanhallgató.

A csapatoknak naponta átlagosan három helyen kell majd vizsgálatot végezniük ahhoz, hogy egy hét alatt mindenkit leteszteljenek - ismertette a miniszter. 

MTI - Fotó: MTI