Ha Csorbai nem mond le, legkésőbb jövő augusztusban lehet új polgármestere Mohácsnak

2019. október 28. hétfő 10:53

Ha Csorbai nem mond le, legkésőbb jövő augusztusban lehet új polgármestere Mohácsnak

Csorbai Ferenc, Mohács jelenlegi szocialista polgármestere múlt pénteken tette le hivatali esküjét, így ettől az időponttól ketyeg az óra: a mohácsi képviselő-testületben többségben lévő Fidesz-KDNP frakció ugyanis bejelentette, a jogszabály adta lehetőséggel élve az első lehetséges alkalommal feloszlatják a testületet, ami után időközi választást kell kitűzni. Íme, a lehetséges forgatókönyvek. 

 

 

- Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye - jelentette ki a mohácsi képviselő-testület múlt pénteken Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője, a Fidesz városi elnöke, majd hozzátette, a jogszabály alapján hat hónap múlva fel szeretnék oszlatni a testületet új helyhatósági választások kiírása érdekében.

Mint ismert, az MSZP-s Csorbai Ferenc Szekó József tragikus halálát követően nem lépett vissza, egyedüli polgármesterjelötként indult a választáson. Mindössze 1867 szavazatot kapott, több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból - ennek dacára is posztja elfoglalása mellett döntött.

Azóta a Fidesz helyi szervezete lemondásra szólította fel, a Jobbik, a Momentum és a DK mohácsi szervezete pedig még a voksolást megelőzően visszalépésre szólította fel - mindhiába.

Amennyiben továbbra sem mond le, s kitölti a hat hónapot, az azt jelenti, hogy a mohácsi képviselő-testület legkorábban 2020. április 24-én oszlathatja fel önmagát (mivel a kormánypártok képviselői vannak többségben, ezt minden bizonnyal megszavazzák majd.)

Ettől számítva 120 napon belül kell kiírni az időközi választást, amelyre így legkésőbb augusztus 24-ig sort kell keríteni.

A testület feloszlatása egyben azt is jelenti, hogy nemcsak polgármestert, hanem képviselőket is kell majd választani.

Ez csak és kizárólag abban az esetben lenne elkerülhető, ha Csorbai Ferenc mégis lemondana (ezt bármikor megtehetné, nincs ezzel kapcsolatos jogszabályi kötelem), ekkor ugyanis csak az új városvezető személyéről kellene dönteniük időközi voksoláson a mohácsiaknak. Ez nyilván olcsóbb, egyszerűbb és jóval gyorsabb megoldás is lenne.

EQM