Jön a Mohács-kártya: kedvezményeket kínálnak többek között a kompon és az uszodában

2021. szeptember 25. szombat 10:34

Jön a Mohács-kártya: kedvezményeket kínálnak többek között a kompon és az uszodában

Polgármesteri programja részeként egy éve hirdette meg az okos településrendszer kialakítását Pávkovics Gábor, s most ennek részeként elsőnek a Mohács-kártya bevezetése feltételeiről és a használat módjáról döntött pénteki ülésén a képviselő-testület.

 

 

- Olyan kártyarendszer bevezetésére teszek javaslatot, amely a városunkban lakóhellyel rendelkező polgárok részére, illetve a turistaként hozzánk látogatóknak nyújt kedvezményt többek között a kompátkelési díj, az uszoda-, a múzeum-, a Busóudvar belépődíjából, de kereskedelmi egységek, vendéglátók, szolgáltatók is csatlakozhatnak a díjmérséklő rendszerhez. A Mohács kártya ezen felül alkalmas lesz teljes körű összeköttetésre az önkormányzat webfelületével, így lehetőséget teremt a hivatal számára például arra, hogy felmérje, előre tisztázza a lakosság részéről felmerülő igényeket, feladatokat. Vagyis, a felület alkalmassá teszi az adódó problémák írásos megbeszélését az érintett ügyintézővel anélkül, hogy arra bármely elektronikus levelező rendszert alkalmazná a felhasználó - ismertette a településkártya használata lényegét Pávkovics Gábor.

Európában már évtizedek óta a polgárok kényelmét szolgáló kártyarendszert hazánkban 2018-tól 38 településen vezették be, illetve további hat városban és községben a rendszer használatbavétele van folyamatban a debreceni székhelyű SMAPP Támogató és Szolgáltató Kft. szakemberei közreműködésével, s ez utóbbiak sorába tartozik Mohács is. Vajtó Ferenc, a társaság projektvezetője a testületi ülésen részletes tájékoztatást adott a településkártya használatának lehetőségeiről.

Mint az elhangzott, a városkártya egyszerű használat mellett nyújt bizonyos kedvezményeket és szolgáltatásokat regisztrációt követően fizikai vagy online formában. Offline igénylés esetén a megadott kártyaregisztrációs pontokon - ez Mohács esetében lehet a Tourinform iroda - személyesen tud fizikai kártyát igényelni, ahol a regisztrálást követően pár percen belül elkészül egy bankkártya méretű, a városhoz köthető grafikai elemekkel ellátott, névre szóló és egyedi QR-kóddal ellátott városkártyája.

Ezt a kártyát online formában is megtekintheti és ugyanúgy használhatja a tulajdonosa a QR-kód segítségével, mint a fizikai kártyáját. A fizikai kártya kiállítása díjköteles, melynek összegét az önkormányzat határozza meg.


Lehetőség van online igénylésre is, akkor az applikációba történő regisztráció és bejelentkezés után okostelefonon hozzáférhető a virtuális kártya, amelyet használatkor fel kell mutatni. Ebben az esetben csak online elérhető a kártya, amelynek előállítása díjmentes. Mind a két esetben szükséges alapvető adatok megadása. A turista kártya kiadása csak fizikai formában történik.


A kártya használójának az applikációk sorában a már említett díjkedvezményeken túl lehetősége van gyorsan megtalálni például a gyógyszertári, az orvosi ügyelet elérhetőségét, feltűnő jelöléssel a 112-es segélyhívó számot, az autóbusz menetrendet, a különböző helyi programokat időrendi sorrendben, az ötnapos időjárás-előrejelzést, vagy az aktuális híreket.

A település menüpont része a helyben található szervezetek neve, telefonszáma, e-mail- és postai címe, a weboldala hivatkozása. A címre koppintva a cím megjelenik a Google térképen, valamint az útvonaltervezés is. Az önkormányzati menüpont tartalmazza a városháza valamennyi osztálya elérhetőségét és a hivatalban dolgozó munkatársakat, továbbá ügyintézéshez adott a lehetőség időpontfoglalásra is.

Külön menüpontja van az intézményeknek, a szolgáltatóknak, a sportnak, vagy a Paypal fizetési rendszeren keresztül bonyolítható tagdíjak, belépők és egyéb, előre meghatározott összegek kifizetése.

- A felhasználás sokirányú, a nyolcvan applikációt tartalmazó menüsor akár plusz költség nélkül bővíthető, így többek között a nemzetiségi vagy civil közösségek részére is hasznossá tehető a testre szabható, egyszerű kezelőfelületű településkártya - hangsúlyozta Vojtó Ferenc.

- A Mohács kártya bevezetése tesztidőszak meghatározásával jövő év január elsejétől ütemezett, melynek használatával megítélésem szerint kifejezhető az itt élő polgárok megbecsülése, növeli a lokálpatriotizmust és valamennyi lakos megtalálja a számára értékes kedvezményeket, szükséges szolgáltatásokat - hangsúlyozta Pávkovics Gábor.

Berta Mária