Dr. Tóth Tivadar: mindenkinek saját érdeke, hogy évente egyszer tüdőszűrésre menjen

2014. március 24. hétfő 17:21

Dr. Tóth Tivadar: mindenkinek saját érdeke, hogy évente egyszer tüdőszűrésre menjen

Március 24. a tuberkulózis világnapja. A kórról, melyet a huszadik század elején morbus hungaricus-nak, azaz magyar betegségnek is neveztek, dr. Tóth Tivadar, a Mohácsi Kórház tüdőgyógyászati szakrendelőjének vezetője beszélt hírportálunknak.

- Ez a betegség általában a tüdőt támadja meg. Egy apró góc jön létre, ezt hívják gümőnek, innen ered a gümőkór elnevezés - mondta a szakorvos és így folytatta: „Régen nagyon elterjedt betegségnek számított. A mai napig létezik ugyan, de már kevés pácienst kezelünk vele."

- A tuberkulózis cseppfertőzéssel terjed. Könnyebb elkapni, amikor az emberi szervezet védekező rendszere legyengült állapotban van, például terhesség vagy alkoholizmus miatt. Immunhiányos betegeknél, AIDS betegeknél is gyakrabban fordul elő ez a kór - magyarázta a tüdőgyógyász.

- A megelőzés szempontjából a normális életmód, a mozgás, a szervezet karbantartása, a jó fizikai állapot sokat számít. Annak idején a szegények betegségeként is emlegették, mert a nem megfelelő táplálkozás, a rossz lakáskörülmények, a szociális helyzet teremtette meg a terjedés lehetőségét - tette hozzá a szakrendelő vezetője.

- Mohács és környéke páciensei még el-eljárnak tüdőszűrésre, de sajnos nem úgy, mint régen. Korábban a betegek kaptak értesítőt és évente eljöttek. Megszokták, és mindez természetes volt számukra. Manapság viszont nem mindenki gondol rá és sokszor megesik, hogy elkésett állapotban kerülnek hozzánk - közölte a szakorvos.

Dr. Tóth Tivadar hangsúlyozta, a tüdőröntgen nem csak a TBC kiszűrése szempontjából, hanem a daganatos megbetegedések és más okok miatt is fontos: „Érdemes volna ezt a betegeknek komolyan venniük. Mindenkinek saját érdeke, hogy évente legalább egyszer eljöjjön tüdőszűrésre."

Képünkön: dr. Tóth Tivadar, a Mohácsi Kórház tüdőgyógyászati szakrendelőjének vezetője munka közben.

Cs. Á.