Félmilliárd forintot költöttek Újvárosra - Befejeződtek a munkálatok a városrészben

2021. június 19. szombat 10:36

Félmilliárd forintot költöttek Újvárosra - Befejeződtek a munkálatok a városrészben

Csaknem ötven önkormányzati tulajdonú szociális bérlakást újítottak fel és közösségi épületet, sportpályát is létrehoztak egy félmilliárd forintos fejlesztés keretében Mohácson, az Újvárosban.

 

Az ötvenes években rohamtempóban húzták fel a lakótelepet az Újvárosban a munkások. A sietség oka az volt, hogy az akkori elképzelések szerint Mohácson épült volna fel a Dunai Vasmű, ám a politika közbeszólt, a szocialista tábor éppen Tito Jugoszláviájával viaskodott, ezért biztonsági megfontolásból a gyárat végül a határtól jóval távolabb, Dunaújvárosba telepítették.

A szolgálati lakásoknak szánt tömbházak viszont addigra már álltak, sőt, állnak ma is. Kis túlzással jórészt sokáig olyan állapotban, ahogy anno megépültek, de nemcsak az épületek, hanem a teljes városrész.

Ezen változtatott egy most zárult, félmilliárd forintos városrehabilitációs program.

A Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) pályázatán elnyert, százszázalékos támogatású program keretében egyebek mellett 49 szociális bérlakást korszerűsítettek, közösségi épületet létesítettek, streetball-pályát építettek.

Felújították a játszóteret, padokat, szemeteseket helyeztek el a területen, egyéb közterület-fejlesztési munkálatokat végeztek el és térfigyelő kamerarendszert is telepítettek.

 

M. B.