Bekerült a faóriások közé egy mecseki fekete nyár

2020. november 13. péntek 18:48

Bekerült a faóriások közé egy mecseki fekete nyár

Bekerült a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának „Magyarországi faóriások és famatuzsálemek" elnevezésű adatbázisába egy mecseki fekete nyár.

 

A leginkább az árterekre jellemző fafaj egyede tulajdonképpen úgynevezett ikertörzs, mivel egy 345 és egy 460 cm kerületű törzsből áll.

Rajtuk a dúsan elágazó oldalrügyek halmozódása miatt csomorok képződtek, emiatt is hívják „csomoros nyárnak" a bútorkészítők kedvencei közé tartozó, ilyen jellegű nyarakat.

A puhafás ligeterdők gazdagabb fényviszonyai között rövid, vastagabb törzset, hatalmas oldalágú, terebélyes koronát növeszt. Zárt állásban azonban az oldalárnyékolás következtében törzse szép hosszú, egyenes lesz, jóval kisebb koronával.

A mecseki lelőhelyre is az utóbbi a jellemző, ugyanis a Lámpás-völgy mély völgyének alján, hatalmas fehér füzek (Salix alba), és más, szurdokerdei fajok (pl. bükk (Fagus sylvatica), korai juhar (Acer platanoides)) méretes példányai között található.

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet védett természeti területén megbújó faóriás - remélhetőleg a nyárfákra jellemző viszonylag rövidebb életszakasz ellenére is - még jó ideig fogja gazdagítani a változatos, vadregényes szurdokvölgyet.

Forrás: DDNP - Fotó: Nagy Gábor