Átadták a Selyemgyár Kulturális Negyedet - Íme, a hely, ahol a mohácsiak új emlékei szövődhetnek

2021. június 13. vasárnap 13:30

Átadták a Selyemgyár Kulturális Negyedet - Íme, a hely, ahol a mohácsiak új emlékei szövődhetnek

Pompás műsorral, koncertekkel és egyéb programokkal fűszerezett megnyitó ünnepségen adták át szombaton Mohácson a Selyemgyár Kulturális Negyedet. Az eseményen Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere úgy fogalmazott, a negyed évtizededekre meghatározza majd a város kulturális életét, Hargitai János országgyűlési képviselő pedig vázolta azokat a tervezett beruházásokat, amelyek a Mohács500 program révén valósulhatnak meg 2026-ig. 


A kissé fülledt, időnként felhős időjárás, ám alapvetően kellemesen nyárias időben a Szabadság utca és a negyed udvara már délután megtelt látogatókkal.

Árusok sokasága sorakozott fel a Szabadság utcában, a látogatók kedvükre vásárolhattak, ehettek, ihattak Táskások, ékszeresek, bőrdíszművesek, szíjkészítők, családi gazdaságok árui közül lehetett válogatni. Voltak fajátékokat, kézműves kozmetikumokat, ásványi köveket és ékszereket, fa evőeszközöket, különleges, ízesített mézeket eladásra kínáló árusok is. Aprólékosan kidolgozott horgolt termékek is akadtak, például tetszetős kosárkák. Akik pedig megéheztek vagy megszomjaztak, jobbnál jobb finomságokra bukkanhattak.

A vattacukor és gumicukor árusnál leginkább a gyerekek szemezgettek maguknak, de volt fagylaltos, kürtöskalácsos is, no meg persze lacipecsenyések és lepényárusok is. A felhozatal az italok tekintetében is nívós volt, többek között lehetett a Mohácsi Sörmanufaktúra, az Eberhardt pince italai közül választani, de igazi különlegességeket is kóstolhattunk, mint a házi készítésű rózsalimonádé és a csalánszörp is.

Délután a gyerekek voltak a középpontban. Számos program volt, amelyeken részt vehettek, például kézműves foglalkozásokon, arcfestésen, vagy épp meseolvasáson. Azonban a pálmát kétségkívül a SelyMóka Játszóház vitte. A negyed udvarában található egy nagy játszótér is, ahol megállás nélkül mókáztak a gyerekek.

Mindeközben a nagyok is szórakozhattak. A délután során fellépett a Mohácsi Tamburaiskola, a Mohács-Palotabozsok-Somberek Ifjúsági Fúvószenekar.

- Egy nagy eseményhez érkezett városunk. Egy olyan létesítmény átadásán vagyunk jelen, amely évtizedekre meg fogja határozni Mohács kulturális életét - mondta Pávkovics Gábor, - Lebontottuk azokat az épületrészeket, amelyek ipartörténeti szempontból nem voltak védettek. - Talán a legszebb része ennek a beruházásnak az a 400 fő befogadására alkalmas rendezvényterem, amely konferenciák, esküvők és egyéb nagy rendezvények lebonyolítására lesz alkalmas.

A polgármester köszönetet mondott a beruházásban résztvevőknek. Elsősorban néhai Szekó József polgármesternek, aki az épület megálmodója volt. - És nemcsak megálmodója, hanem éveken keresztül dolgozott azért, hogy ez az épület és ez a Selyemgyár Kulturális Negyed megvalósulhasson -emelte ki beszédében.

- Nem igazán gazdasági vállalkozás az üzemeltetés, hanem egy igazi kihívás. A tervek között szerepel, hogy a Szent János Hotel működtetése is a negyed munkatársainak feladta lesz - mondta el.


- Nemcsak egy gyönyörű épületegyüttesről van szó, hanem egy olyan kulturális, közösségformáló helyről is, ahol a városlakók találkozhatnak, kultúrára, szórakozási lehetőségre lelhetnek, ahol meg tudjuk élni a kultúránkat, kellemesen, szórakozva tudjuk eltölteni a mindennapjainkat. Szeretném ezért az Önök birtokába bocsátani ezt az ingatlant - zárta beszédét Mohács polgármestere.

Ezután Hargitai János, Mohács és térsége országgyűlési képviselője emelkedett szólásra.

- Egy ilyen nagyszerű objektumot nem a pillanatnak építünk csak. Ezt az alkalmat szeretném én felhasználni arra, hogy az elkövetkezendő évek olyan eseményeiről beszéljek röviden, amelyeknek Mohács új kulturális és közéleti centruma lesz majd az alapvető helyszíne - fogalmazott.

Elmondta, hogy a Mohácsi csata 500. évfordulójának megemlékezését 2026-ban egy nagy nemzeti, közép-európai eseménysorrá akarják tenni. - Mi az, amit Mohács 500 számunkra hozhat? - tettel fel a kérdést. Az autópálya befejezését, a közforgalmi kikötő megépítését, Villány rákötését az autópályára, a Duna-híd megépítését, történeti kutatásokat, régészeti feltárásokat, és művészeti létesítmények létrehozását. Többek között a tervben van a templomok, illetve azok környékének helyreállítása, valamint a műemlékek felújítása, újak emelése. A nemzeti oldal képviselője szerint a csata 500. évfordulója mindezekre lehetőséget ad.

Hozzátette, egy hatalmas múzeumot is szeretnének létrehozni, amely egyszerre állít emléket a vesztes és a későbbi győztes mohácsi csatának is. A két csatasíkot szeretnék összekötni egy kerékpárúttal, mellyel egy országos rendszer részéve válhat.

- Az elképzelések mögött a lehető legerősebb politikai támogatás álln - jelentette ki. -Mohács egyszerre lehet a kegyelet, a nemzeti hősiesség, és a közép-európai összefogásnak a szimbóluma - szögezte le.

- Kicsik és nagyok akarva akaratlanul találkoznak a kultúra életet, lelket, embert formáló erejével, és szebbé, gazdagabbá teszi életüket, családjaik életét, és hiszem Mohács közösségének életét - mondta ezt követően Felföldi László megyéspüspök, aki megáldotta az épületet, majd egy közös imádságra hívta a jelenlevőket Wébel Zsolt református lelkész.

A magasztos pillanatok után átvágták a nemzeti szalagot, mire a közönség tapsviharban tört ki.

A járványügyi előírásoknak megfelelően több csoportra osztva tekinthették meg a látogatók az épület belsejét.

A földszinten található kiállításon képekkel, régről megmaradt okmányokkal, iratokkal, eszközökkel elevenítik fel a Selyemgyár történetét, az emeleten pedig az esküvő kiállítást tekinthették meg a vendégek.

Mindeközben a nagyszínpadon egymást követték a jobbnál jobb produkciók. A Poklade zenekar szórakoztatta a vendégeket, majd Daniel Speed koncert következett, este a Mohácsi Kossuth Teátrium előadását élvezhették a résztvevők, majd a napot tűzijátékkal koronázták meg.

 

Márkus Hanna