A szigeti strand fejlesztése a napokban megkezdődik - Újra működhet majd a büfé

2021. július 08. csütörtök 09:33

A szigeti strand fejlesztése a napokban megkezdődik - Újra működhet majd a büfé

Ugyan nem hivatalosan kijelölt fürdőhely Mohács szigeti partszakasza a Dunának, ám ettől függetlenül nyaranta, ha a folyó visszavonul a homokos fövenyről, sokan napoznak a parton és lubickolnak a vízben. Mindezt bárki saját felelősségére megteheti. A terület infrastruktúrával nem ellátott, amit igen hiányolnak a szabadidejüket ott eltöltők, főleg, miután Pávkovics Gábor a múlt év szeptemberi polgármesterré választásakor a fejlesztési programja részeként oda jelentős beruházási szándékát vázolta fel.

 

Továbbra is nagyon sokan választják kikapcsolódási lehetőségként a szigeti szabadstrandot, de bizonyára még több mohácsi és környékbeli venné igénybe az ingyenes lehetőséget, ha a jelenleginél jobb körülmények fogadnák.

A mohácsiak körében, különösen, mikor mint most is, tombol a kánikula, állandóan visszatérő kérdés a strand ügye, az idősebbek nosztalgiával gondolnak vissza a pár évtizeddel ezelőtt ott töltött nyarakra, a fiatalok pedig többnyire úgy vélekednének, szívesen járnának napozni-fürdeni a szigetbe, ha fejlesztéseket valósítanának meg.

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere ezt korábban kilátásba is helyezte, s a tervről nem is tett le.

- A szándékom változatlanul az, hogy a szabadstand területe nem csak a mohácsiak, de a távolabb élők számára is ideális nyaralóhely legyen - jelentette ki lapunk érdeklődésére a polgármestere. - Ehhez első lépésként a két alapvető közmű, a víz és az elektromos hálózat közül ez utóbbi kiépítése napokon belül kezdődik. A kapott árajánlat szerint négymilliót meghaladó kiadást jelent a légkábel létesítése, amihez a faoszlopokat az önkormányzat telepíti. Amint az áramvételi lehetőség biztosítottá válik, újra működhet a strandon a büfé.

- Alapvetően turisztikai jellegű beruházással valósítható meg mindaz, amit koncepcióként megfogalmaztam. A megfelelő infrastruktúrával ellátott, a sátrazók, lakókocsival érkezők számára is élvezhető hely kialakítása több százmilliós beruházással hozható létre, ami reményeim szerint pályázati forrás bevonásával elérhető cél. A konkrét terveket viszont a rövidesen várható pályázati kiírásokban szereplő támogatási feltételek ismeretében érdemes meghatározni - hangsúlyozta a Pávkovics Gábor.

A dunai strandra az elmúlt évtizedekben már három alkalommal is kiépíttette a város az áramvételi lehetőséget, így korábban - amolyan félhivatalosan - működött ott büfé. Aztán hol a kiáradt víz, hol a vihar tönkretette a közművet, s vele a büfét is. Mindenesetre a tervezett fejlesztésnél nem csupán a vízállás változására kell figyelemmel lenni, hanem további feltételeknek szintén eleget kell majd tenni, miután a NATURA 2000-es területet érinti az elképzelések szerinti beruházás.


Berta Mária - Fotó: Dittrich Éva