A mohácsiak javaslatai alapján eldőlt, hol épülnek újabb okoszebrák a városban

2024. április 03. szerda 10:23

A mohácsiak javaslatai alapján eldőlt, hol épülnek újabb okoszebrák a városban

Amint arról beszámoltunk, az önkormányzat arra kérte a mohácsiakat, mondják el, hol javasolják okoszebrák építését a városban. Időközben a képviselő-testület döntött arról, hogy öt ilyen létesítményt alakítanak ki, várhatóan összesen bruttó 17, 5 millió forintból, Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere pedig bejelentette, hol épülnek meg a biztonságos átkelőhelyek.

 

 

A Kossuth Lajos utcában tavaly november óta okoszebra segíti a biztonságos átkelést az úttesten, ami a tapasztalatok szerint be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.

Egy olyan közlekedésbiztonsági rendszerről van szó, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével a zebrára lépő járókelőre hívja fel a figyelmet.

Tehát az okoszebra célja, hogy az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észleljék a gyalogosátkelést. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás is, így a zebra csak indokolt esetben lép működésbe.

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere korábban azt kérte a város lakóitól, mondják el véleményüket, hogy a város területén már meglévő további gyalogátkelők közül melyeket volna szükséges okoszebrává felfejleszteni.

Időközben a képviselő-testület döntött - a pozitív lakossági visszajelzések és a közlekedésbiztonsági szempontok tükrében - arról, hogy további öt okoszebra kialakítására kerül sor, a város közigazgatási területén meglévő olyan gyalogos átkelőhelyeken, melyek fokozottan igénybe vettek, és ahol a járókelők átkelésének biztonságosabbá tétele azt indokolja.

Az öt okoszebra várható kivitelezési díja (az előzetes árajánlatok alapján) bruttó17,5 millió forint.

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere azt közölte, hogy a felhívásra rengeteg e-mail, levél érkezett, melyek feldolgozása után egyértelművé vált, hogy az alábbi öt gyalogátkelőt „okosítják" a tavaszi hónapok során:

A Szabadság utca 26. szám előtt találhatót (Széchenyi Általános Iskola - volt könyvesbolt között), s Dózsa György utcában a Forza üzlet előtt, a Liszt Ferenc utca 13. előtt előtt lévő kijelölt gyalogátkelőhelyet a Kresz parknál, a Pécsi úton a Tesco-átkelőt, valamint az Eszéki - Temető utca kereszteződésénél található zebrát teszik biztonságosabbá a fejlesztések révén.


Pávkovics Gábor hozzátette azt is, a jövőben további okoszebrák létesítését is tervezik. 

M. B.