A mohácsi kikötő építésére is jóváhagyta az újabb támogatást a kormány

2020. november 12. csütörtök 12:49

A mohácsi kikötő építésére is jóváhagyta az újabb támogatást a kormány

Amint arról beszámoltunk, elindulhat a város egyik legnagyobb beruházása, miután Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a mohácsi kikötőfejlesztés megvalósításához szükséges 2, 8 milliárd forintos plusztámogatás biztosításáról szóló dokumentumot, osztotta meg lapunkkal a jó hírt Hargitai János országgyűlési képviselő. A támogatásról szóló döntés csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

 

 

Az újabb támogatással együtt mintegy 7, 5 milliárd forint áll rendelkezésre a beruházás megvalósítására. 

Az uniós közbeszerzési tájékoztatóban korábban megjelentek szerint a Platina-Bau Zrt. lett a nyertese kivitelező kiválasztását célzó eljárásnak, így ez a cég építheti meg Mohácson az új országos, közforgalmú kikötőt.

A határkikötőtől délre, a város felé eső területen utakat építenek, a hajók be- és kirakodására alkalmas kikötőállásokat alakítanak ki, kiszolgáló-épületeket és egy 787 négyzetméteres raktárcsarnokot emelnek.

A nagyszabású beruházás előkészítése évekkel ezelőtt elkezdődött: az önkormányzat mintegy százmillió forintot nyert el a kivitelezést megelőző tanulmányok elkészíttetésére, a szükséges vizsgálatok elvégezésére, így a beruházásról döntő kormányhatározatot követően ezekre már nem kellett várakozni.

A képviselő-testület még 2016-ban döntött a beruházáshoz szükséges önerő, 294 millió forint biztosításáról, az összeget a fejlesztési tartalékból állja a város.

A beruházás része a vasútvonal- és az útcsatlakozás korszerűsítése, valamint a kikötői irányító épülettel bezárólag a teljes parti infrastruktúra kiépítése is.

 

M. B.