Lemérték a fekete piráják harapási erejét

2012. december 21. péntek 12:16

Lemérték a fekete piráják harapási erejét

A túlméretezett állkapocsizmok teszik lehetővé, hogy a fekete piráják testtömegüknél harmincszor nagyobb harapási erőt fejtsenek ki, mely páratlannak számít a természetben, ha a testméretet is figyelembe vesszük.

A kutatást végző szakemberek szerint más állatok, mint a nagy fehér cápa, a hiéna és az aligátor erőteljesebb harapásokra képesek, azonban csontropogtató erejük kevésbé lenyűgöző, ha testméretüket és súlyukat is számításba vesszük. Sőt mi több, méretükhöz viszonyítva a piráják még olyan prehisztorikus állatokat, mint a Tryannosaurus rex és a fehér cápákat megelőző megalodon is maguk mögé utasítanak.

A Scientific Reports folyóiratban közzétett új tanulmány szerint a kutatók 15 fekete piráját fogtak be a brazíliai amazonasi medencében, és szó szerint ujjaik épségét kockáztatták, miközben igyekeztek lemérni a halak harapási erejét. A 20-37 centiméteres tartományban mozgó halak védekezés gyanánt könnyen összeharapdálták a mérőműszereket - írja az amerikai, egyiptomi és brazil kutatókat felölelő csapat.

 

Ez volt az első ilyen jellegű mérés élő fekete pirájánál (Serrasalmus rhombeus), mely a legnagyobb pirájafaj. A kutatók szerint míg az áldozatokat pillanatok alatt széttépő piráják képe általánosságban túlzás, harapásuk hatékonysága nem az. Rámutattak, hogy „vannak dokumentált esetek, amikor az S. rhombeus leharapott és elfogyasztott emberi ujjperceket."

A fekete pirája mért harapási ereje - 320 Newton (N) - közel háromszor nagyobb a hasonló méretű csukaorrú aligátorénál. Mindezt „rendkívüli méretű" állkapocsizmai és egy módosult állkapocszáró kar teszi lehetővé - mondja a csapat. Ez az izomkomplexum a fekete pirája teljes testtömegének több mint két százalékát teszi ki.

A kutatócsapat az adatokat arra is felhasználta, hogy megbecsülje a kihalt Megapiranha paranensis harapási erejét, melynek értéke 1240 - 4749 N közötti tartományra esett. A miocén kori hal mintegy 70 centiméter hosszú és 10 kilogramm lehetett. „Elemzésünk azt sugallja, hogy a Megapiranha harapása egy 400 kilogrammos nagy fehér cápa elülső harapási erejével egyenlő" - írja a jelentés.

Bár táplálkozásuk a történelem titka marad, az óriási halak képesek lehettek teknősök, páncélos harcsák és még nagyobb, szárazföldi állatok elfogyasztására is. „Amennyiben a fosszilis rekonstrukciók és a szimulációk helyesek, a Megapiranha paranensis a miocén időszak igazi csonttörő ragadozója volt".

 


Forrás: AFP - Fotó: UPPA