Harminchét éves a legidősebb, fogságban élő óriáspanda

2015. július 28. kedd 12:43

Harminchét éves a legidősebb, fogságban élő óriáspanda

Rajongói köszöntötték 37. születésnapján kedden Csia Csiát, Hongkong emberi mértékkel mérve már a százévesek klubjába tartozó óriáspandáját, a világ legidősebbikét a fogságban élő körében - közölte a hongkongi média.

A termetes panda, két Guinness-rekord birtokosa méltóságteljesen fogadta ünneplőit, de láthatóan nem hozta lázba a tiszteletére készített szülinapi torta, amelynek tetején ott magasodott kifaragva a 37-es szám. A róla készült fényképeken ugyanis ott ül a jéggé dermesztett gyümölcslékből készült színes alkotás mellett, s - majdhogynem tüntetőleg - bambuszt rágcsál.

A panda tiszteletére mondott Ocean Park-i köszöntőben Blythe Ryan Fitzwilliam, a Guinness Világrekordok döntőbírája lenyűgözőnek nevezte, hogy az ünnepelt ilyen hosszú életet ért meg.

Csia Csia 1978-ban született Szecsuan tartományban, a pandák őshazájában és 1999-ben, két évvel Hongkong anyaországához való visszatérése után került a különleges közigazgatási övezetbe. Mint fogalmaztak, korához képest egész aktív, bár az utóbbi időben egyre többet alszik.

Bambuszból egyre kevesebbet fogyaszt, helyette rostkiegészítőket kap. Az is elhangzott, hogy az egészségével nincs minden rendben, szürkehályoggal küzd és a vérnyomása is magasabb a normálisnál.

Csia Csia előtt egy hím panda - Tu Tu - volt az emberi gondoskodásban legtovább élő pandák rekordere. 1999 júliusában búcsúztatták 36 évesen Hupej tartomány állatkertjében. Csakúgy, mint Csia Csia, vadon született, s korát ezért csak megbecsülni tudták. Az állatok születési idejének meghatározására azonban ma már a szakemberek viszonylag nagy pontossággal képesek.

Dél-Kínában a múlt hónapban jelentették be, hogy megkezdték a kínai szárazföld legidősebb, 35 éves pandájának születésnapi ünnepségsorozatát, hogy méltóképpen köszöntsék majd novemberben Paszét. 1990-ben róla mintázták az Ázsiai Játékok kabalafiguráját, s ennek köszönhetően Pan Pan "művésznéven" vált az ország legismertebb pandasztárjává.

Az egyedül Kínában honos óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak; a legfrissebb felmérések szerint 2013 végén 1864 élt közülük vadon, 375 pedig fogságban. Vadon átlagosan 15 évig élnek.

Képünk illusztráció.

MTI