Kiemelten ellenőrzik a kültéri sporteszközöket

2022. május 20. péntek 14:06

Kiemelten ellenőrzik a kültéri sporteszközöket

A fogyasztóvédelmi hatóság kiemelt figyelmet fordít a családok szabadidős tevékenységének biztonságára, amelynek érdekében a 2022. évi ellenőrzési programban is fontos elemként jelenik meg a kültéri, szórakozási célú sporteszközökkel kapcsolatos vizsgálat. 

 

 

Baranya megyében az elmúlt évben 19 helyszínen összesen 155 db eszközt ellenőrzött a hatóság, amelyek közül 36 volt kifogásolt.

A tavalyi év tapasztalta - a nem megfelelő eszközök magas száma - is azt mutatja, hogy a nyári szünet előtt mindenképpen szükséges ezeknek a népszerű, sokak által használt kültéri eszközöknek a vizsgálata, ezért a hatóság a májusi és júniusi hónapokban kiemelten ellenőrzi őket. A szabadtéri kondi-, és fitnesz parkokban mindenki számára hozzáférhető sporteszközök fokozott veszélyt jelenthetnek, amennyiben szerkezeti kialakításuk, stabilitásuk, üzemeltetésük, illetve esetleges javításuk nem megfelelő.

Az ellenőrzéshez szükséges információkat a szakemberek a települések jegyzőitől kérik, akik tájékoztatást tudnak adni arról, hogy üzemeltet-e az önkormányzat ilyen, szórakozási célú sporteszközöket.

A hatóság azt vizsgálja, hogy az eszköz rendelkezik-e érvényes megfelelőségi tanúsítvánnyal, az előírt tartalmú adattáblával, valamint, hogy az üzemeltető eleget tett-e a háromévenként kötelező műszaki vizsgálatra vonatkozó kötelezettségének. Biztonságosságot érintő jogsértés (pl. nem érvényes vagy lejárt a megfelelőségi tanúsítvány) esetén a fogyasztóvédelmi munkatársak a helyszínen korrekciós intézkedésre, az eszközhasználatot megakadályozó azonnali lezárásra szólítják fel az üzemeltetőt.

 

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal