Aranyat az Aranycsapatnak! Pécsről indítottak petíciót Puskásék világbajnoki címéért

2021. február 16. kedd 09:32

Aranyat az Aranycsapatnak! Pécsről indítottak petíciót Puskásék világbajnoki címéért

Vizsgálja felül a FIFA az 1954-es berni döntőn doppingoló játékosokkal kiálló német válogatott világbajnoki címét – így szól annak az online, egyszerűen és gyorsan kitölthető petíció követelése, amelyet Pauska Zsolt pécsi újságíró, hírportálunk alapító-főszerkesztője indított a napokban.

 

Magyar embernek két dolog biztosan fáj: az egyik Trianon, a másik az elveszített berni világbajnoki döntő. 

Utóbbira hozhatna gyógyírt, ha sikerrel jár az Aranycsapat posztumusz világbajnoki címéért indított online petíció.

Pauska Zsolt érvelése szerint a „Német Olimpiai Bizottság, a Humboldt Egyetem és a münste­ri Wilhelm Egyetem kutatócsoportjának közös vizsgálata során megállapították, hogy az 1954-es berni labdarúgó-világbajnoki döntő előtt a német csapat orvosai metamfetaminnel (pervitin) segítették a német válogatott több tagját".

A petíció elindítója ezért azt indítványozza, hogy a FIFA vizsgálja felül a németek a magyar Aranycsapat - mely a csoportkörben még 8-3 arányban diadalmaskodott az NSZK válogatottja felett - ellenében megszerzett világbajnoki címét.

Érvelése szerint nem lenne példátlan, hogy teljesítményfokozó szer használata miatt valakit utólag megfosztanak elsőségétől - Ben Johnson kanadai futó 1988-as olimpiai aranyérmét említi precedensként.

Lapunk alapítója azt ígéri, ha tízezer aláírás összegyűlik a kezdeményezés támogatására, hivatalosan is a FIFA, esetleg a Nemzetközi Sport Döntőbíróság elé terjesztik a kérést.

A petíció ide kattintva írható alá.

Képünkön: Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor és Kocsis Sándor az 1954-es világbajnokság berni döntőjében.

M. B. - Fotó: MTI Külföldi Képszolgálat