Zarándoklat indult Mohácsról Bátára, kerékpárosokat, motorosokat is várnak

2021. szeptember 18. szombat 08:32

Zarándoklat indult Mohácsról Bátára, kerékpárosokat, motorosokat is várnak

A Pécsi Egyházmegye szombaton tartja nyolcadik bátai zarándoklatát. Mohácsról reggel hét órakor a Fogadalmi templomtól indult a menet. Akik kerékpárral tennék meg a 24 kilométeres távot, azok számára 11 órakor lesz a gyülekező. 

 

Felföldi László pécsi megyéspüspök arra kérte a zarándoklat résztvevőit, hogy egyéni imaszándékaik mellett idén elsősorban a családokért imádkozzanak.

.

Az egyházmegye az alábbi információkat osztotta meg a zarándoklatról, amit jó tudni az úttal kapcsolatban.

Gyalogos útirány 1: Mohács (Fogadalmi templom), az 56-os úton haladunk, megállók a volt Ezüst fenyő fogadó parkolójának közelében, illetve Dunaszekcsőn, a templom mellett, majd Bátán (ez az út kb. 24 km).
Gyalogos útirány 2: Bátaszék (templom) - Báta földúton (kb. 10 km)
Kerékpáros útirány: Megegyezik a Mohácsról induló gyalogos zarándoklat útvonalával.

INDULÁS ELŐTTI TUDNIVALÓK

A zarándoklatot a családokért ajánljuk fel, a zarándoklat mottója: „Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket." (Ter 1,27)

A zarándoklaton gyalogosan, kerékpárral, motorkerékpárral, autóbusszal, vagy személyautóval lehet részt venni.


Kérjük a nem mohácsi és nem bátaszéki lakosokat, hogy a gyalogos vagy kerékpáros zarándoklat indulási helyére szervezzék meg az odajutásukat. Kérjük, hogy a tömegközlekedéssel érkezők indulás előtt nézzék meg az autóbusz és vonat menetrendeket, illetve azok változását.
Bátán személyautóval, autóbusszal, motorkerékpárral a templom nem közelíthető meg.

Tisztelettel kérjük azokat a zarándokokat, akik nem tudnak felmenni a bátai templomhoz gyalog, jelezzék az Információs pontnál (a Hunyadi út és a Fő utca kereszteződése), hogy segítséget kérnek. Az oda kirendelt mikrobuszok felviszik őt/őket a templomhoz.

Személyautók számára parkolási lehetőség a településen, a Sík Sándor utcában és a Rákóczi utcában lesz. A parkolást polgárőrök irányítják.
Autóval érkező papjaink, illetve segítőik - lehetőség szerint - igényeljenek előre „parkolókártyát" a fent megadott címen.

Ha az út során elhagyott tárgyat találnak, kérjük, adják le az egészségügyi sátorban, Bátán. A szervezők visszajuttatják a tulajdonosnak.

GYALOGOSOK INDULÁSA Mohácsról:

Gyülekező 6:30 órától Mohácson, a Fogadalmi templomban.
A gyülekező ideje alatt is hirdetjük a szükséges tudnivalókat, és itt vehetők át az egészségügyi kártyák, imafüzetek, imafelajánló cédulák. Kérjük, érkezzenek időben!
Indulás 7:00 órakor.

GYALOGOSOK INDULÁSA Bátaszékről:

Gyülekező 9:00 órától Bátaszéken, a templomban.
A gyülekező ideje alatt is hirdetjük a szükséges tudnivalókat, és itt vehetők át a „beteg kártyák", imafüzetek, felajánló cédulák. Kérjük, érkezzenek időben!
Indulás 9:15 órakor.

KERÉKPÁROSOK

 

Kerékpárosoknak Mohácson a Fogadalmi templomnál gyülekező 11:00 órakor, majd imádság után indulás az 56-os úton Bátaszék felé.
Megérkezéskor a kerékpárokat a templomhoz vezető út (Hunyadi u.) elején található faluház udvarában lehet hagyni biztonságban.
A kerékpárokat (kérésre) a püspökségre visszaszállítjuk, ahol a szeptember 20-i héten lesznek átvehetők.

MOTORKERÉKPÁROSOK

Motorkerékpárosok saját szervezésben érkeznek Bátára. A motorkerékpárokat a templomhoz vezető utca melletti faluház udvarában hagyhatják biztonságban. Motorkerékpárosoknak orvosi felügyeletet nem tudunk biztosítani. Jelentkezni, illetve információt kérni Tolnai Gábornál, a [email protected] címen lehet.

ÚTKÖZBEN

Gyalogosok bárhol csatlakozhatnak a menethez.

Mohács-Báta között a megállóhelyek kb. 8 km-enként kerültek kijelölésre, ahol lehetőség lesz megpihenni, regenerálódni. Bátaszék-Báta között - a távolságra való tekintettel kijelölt megállóhely nincs, a zarándoklat vezetőjének döntése alapján lesznek útközi rövid pihenők.

A megállóhelyeken és érkezéskor vizet osztunk szükség szerint, amelyért nem kell fizetni.

A gyalogos és biciklis zarándokok számára az út során, valamint valamennyi zarándok számára a szentmise alatt folyamatos orvosi ügyeletet biztosítunk.

Amennyiben valaki nem tud tovább menni vagy valamilyen baleset érte, jelentkezzék a rendezőknél, akik segítséget nyújtanak.

Amely plébániának van zászlója, település táblája, kérjük, hozza magával.
Útközben hangosítással folyamatosan imádkozunk és énekelünk, amelybe szeretettel kérjük, hogy minden gyalogos zarándok kapcsolódjék be.

MEGÉRKEZÉS, BÁTAI PROGRAM

Megérkezéskor a bátai templomban közös imádság lesz.

A kegyhelyen gyónási lehetőséget biztosítunk. Táblákkal jelezzük, hol találhatnak gyóntató atyákat.

Bátán a nap liturgikus rendje: 9-12 óra között csendes szentségimádás, 12 órakor Úrangyala imádság, 12:15-14:15 óra között vezetett szentségimádás, 14:15-kor Rózsafüzér imádság. A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét 15 órakor Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatja be a jelenlévő papság koncelebrálásával. A szentmisét követően körmenet lesz a templom körül.

Akik ministrálni szeretnének a 15.00 órakor kezdődő ünnepi szentmisén, kérjük, hozzanak magukkal ministráns ruhát, és 14.15-kor jelentkezzenek a sekrestye nyugati kijáratánál. Itt lesz a ministráns próba.

Bátán - az egyházmegyei és a plébániai karitász bevonásával - gyűjtést szervezünk hátrányos helyzetű, szegénységben élő családok támogatására, akiknek gondot okoz a napi megélhetés mellett a tanszerek megvásárlása, a tandíjak, az étkezés és utazási költségek kifizetése, ezért bármilyen értékű pénzadomány sokat jelenthet a számukra. Kérjük a kedves testvéreket, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák a családokat!

VISSZAUTAZÁS

Bátáról Mohácsra, a bátai elágazótól induló buszokkal lehet eljutni. Autóbuszok indulnak: 16:09, 18:02, 18:09, 19:09 órakor.

Bátáról Pécsre, a bátai elágazótól induló buszokkal lehet eljutni. Autóbuszok indulnak: 16:09, 18:09, 19:09 órakor (átszállás nélkül).

A szentmisét és a körmenetet követően közvetlenül, a templomhoz vezető utca közeléből is indul autóbusz Mohácson át Pécsre. Jegyeket az autóbuszon kell megvásárolni.


Képünkön: (archív) rendre csaknem háromezren vettek részt a zarándoklaton, köztük sok mohácsi is. 

Forrás: Pécsi Egyházmegye