Vette az akadályokat: népi iparművész címmel ismerték el Rózsahegyi Olivér maszkfaragót

2017. július 26. szerda 10:51

Vette az akadályokat: népi iparművész címmel ismerték el Rózsahegyi Olivér maszkfaragót

A Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület javaslata alapján a Hagyományok Háza busómaszk-készítő munkássága elismeréseként népi iparművész címet adományozott Rózsahegyi Olivérnek.

A mohácsi fiatalembert már egészen fiatalon magával ragadta a busójárás és a fesztivál szellemisége.

- Általános iskolában alapítottuk meg az első busócsoportunkat, a Kecskeszarvat, amely négy fővel indult, s mára már negyvenöt taggal rendszeres résztvevői és felvonulói vagyunk a busójárásnak - idézte fel a kezdeteket hírportálunknak Olivér.

A busómaszk-készítő mindig csodálattal tekintett a fafaragók által készített álarcokra.

- Első maszkomat tizenhárom éves koromban készítettem közösen nagyapámmal, amelyet a mai napig őrzök a műhelyemben. Mivel a szakmám bútorasztalos, ezért a fa szeretete adott volt.

Olivér, hogy fejlessze magát, korabeli fafaragók munkásságát is figyelemmel követte, s műhelyeikbe is rendre ellátogatott, hogy ellesse a szakma fortélyait.

- Egyik népi iparművész barátomtól kértem tanácsokat, s tanultam el a szakmai fogásokat, szereztem információkat, illetve sokat beszélgettem a Busó Múzeum vezetőjével is, és, ami még nagyon fontos, hogy Vikár Csaba is sokat segített lexikális tudása átadásával - meséli Olivér.

Járt a Kanizsai Dorottya Múzeumban is, ahol archív fotókat keresve mélyítette el adatgyűjteményét.

Folyamatosan foglalkozik maszkok készítésével, hol saját magának farag, hol a Kecskeszarv Busócsoport tagjainak.

- Feleségem és családom ösztönzésére 2013-ban beadtam öt darab általam készített busómaszkot a Hagyományok Háza zsűrizésére, ahol munkáimért a mesterségben nagyon jónak számító három darab SZB és két darab SZA minősítést kaptam. Az elért eredmények és a visszajelzések miatt döntöttem úgy, hogy kitűzöm célként a fafaragó nép iparművész cím megszerzését.

A jövőre nézve is vannak tervei a maszkkészítésre nézve.

- A megszerzett címet a jövőben szeretném megtartani, s további cél, hogy a faragást ilyen, vagy esetleg még magasabb színvonalon tudjam folytatni. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy népi iparművész lettem, hiszen több éven át küzdöttem ezért, s foglalkoztam háttéri információk gyűjtésével. Mindeközben felmerültek problémák is, amiket inkább megoldásra váró feladatoknak nevezek, de örülök, hogy sikerül vennem az akadályokat.

D. Zs. - Fotó: Jáhn Zoltán