Vasúti nagykörút: Hargitai János szerint a mohácsi hídon kellene robogniuk a vonatoknak - Videó!

2019. március 19. kedd 21:52

Vasúti nagykörút: Hargitai János szerint a mohácsi hídon kellene robogniuk a vonatoknak - Videó!

Lázár János miniszteri biztos Orbán Viktorral kávézott kedden, s a találkozón terjesztett a miniszterelnök elé a déli vasútvonal tervét, ami a keleti országrésszel kötné össze a Délvidéket és Pécset. Hargitai János kereszténydemokrata képviselő azt javasolja, vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy a síneket a mohácsi Duna-hídon vezessék át.  

 

 

A Facebookon osztotta meg Lázár János miniszteri biztos kedden azt a videót, amelyben beszámolt Orbán Viktorral való találkozásáról.



 

- Jó reggelt, Elnök Úr, hoztam egy tervet, ezt szeretnénk megépíteni - ezzel a mondattal indította a látogatást, majd az elképzelést részletezve kifejtette, szerinte meg kell teremteni a közvetlen vasúti összeköttetést Nagyvárad, Debrecen, Szeged, Szabadka, Baja és Pécs között.

Lázár János a találkozót követően azt közölte, a javaslat a kormány elé kerül, s a mintegy hatszáz kilométer hosszú, 800 milliárd forintba kerülő terv 8-10 év alatt megvalósítható.

Hargitai János, a mohácsi választókerület kereszténydemokrata képviselője Lázár János bejegyzéséhez kommentet írt, érvelése lényege szerint a vasútvonalnak Mohácsot is érintenie kell, jelesül úgy, hogy a városnál építendő Duna-híd vasúti híd is legyen.

Lapunknak nyilatkozva a nemzeti oldal képviselője kifejtette, gyakorlatig egy olyan vonalhálózat építéséről van szó, ami a Trianon előtt is létezett, ennek a mai viszonyok szerinti visszaépítése sokat javítana a déli országrész versenyképességén.

Hozzátette, Mohácson, a határkikötő mellett közforgalmú kikötő és dunai híd épitésének előkészületei folyamatban vannak, éppen ezért megfontolásra ajánlja a tervezett vasútnak a mohácsi hídon történő vezetésének vizsgálatát is.

Úgy véli, ez jobban szolgálná az érdekeinket, a hármashatár (magyar-horvát-szerb) magyar oldalának erősítésével. A Bácsalmás -Mohács-Villány -Pécs útvonal Eszék irányába is nagyobb gazdaságfejlesztési lehetőségeket nyitna meg.

Azt pedig már mi tesszük hozzá: hogy mindezzel Mohács előtt páratlan fejlődési lehetőségek nyílnának meg, hiszen vasúti, közúti, s hajózási központtá válna egy csapásra, s mindebből Pécs és egész Baranya is profitálhatna.

 

Máté Balázs