Városi tulajdonba kerülhet, s hamarosan újra fogadhatják a vendégeket a Szent János Hotelben

2021. május 07. péntek 16:52

Városi tulajdonba kerülhet, s hamarosan újra fogadhatják a vendégeket a Szent János Hotelben

Egy huszárvágással az önkormányzat tulajdonába kerülhet a jelenleg zárva tartó Szent János Hotel, s a szállodában akár rövid időn belül vendégeket is fogadhatnak. Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere a város elemi érdekének nevezte a háromcsillagos, negyvenhét szobás hotel mielőbbi megnyitását.  

 

 

Idestova két esztendeje zárva tart Mohács emblematikus szállodája, a Szent János Hotel, az étterem és a rendezvénytermek sem látogathatók.

A hotel weboldalát felkeresőket egy üzenet fogadja, mely szerint „Szállodánk bizonytalan ideig zárva tart. Ez idő alatt éttermünk és rendezvénylehetőségeink sem vehetőek igénybe. A nyitás várható időpontja még nem ismert."

A jelenlegi tulajdonos - a Pécsi Egyházmegye, pontosabban annak egyik cége - minden bizonnyal nem is tervezi a létesítmény ismételt megnyitását.

Minden nem túl örömteli Mohács turizmusa szempontjából, hiszen a városban és környékén sincs hasonló befogadóképességű és színvonalú szálláshely.

A helyzet azonban most, úgy tűnik, változik.

A Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere által jegyzett előterjesztés szerint a szállodát megvásárolhatja a város.

- Az épület műszaki állapota és felszereltsége alkalmas arra, hogy a szükséges személyzet biztosítása mellett és a jogszabályok által megkövetelt hatósági engedélyek birtokában haladéktalanul meg lehessen kezdeni az üzemeltetést. Erre igencsak nagy igény is mutatkozik a mohácsi emberek és a Mohácsra látogató turisták körében is.

Ideje bekapcsolni a turizmus vérkeringésébe, illetve visszaadni a mohácsiaknak ezt az impozáns Duna-parti ingatlant - fogalmazott a polgármester.

A dokumentumban hozzátette, a városban több nagyobb beruházás is indul, és a közeljövőben a Paks II. beruházás is érezteti hatását a szálláshelyek piacán, az előzetes igények alapján látszik, hogy külföldi szakemberek is jelentős számban veszik majd igénybe a szálloda szolgáltatásai.

Mindezek mellett a Selyemgyár Kulturális Negyedben 400 fő befogadására alkalmas rendezvény és konferencia terem is található, ami ugyancsak indokolja a szálloda mielőbbi megnyitását.

A „hogyan" és főképp a „,miből" kérdéseket illetően Pávkovics Gábor a következőket írta az előterjesztésben:

„Önkormányzatunk a jelenleg tervezési fázisban lévő „Mohács 500 program" részeként, kizárólag központi kormányzati forrás felhasználásával kívánja megvásárolni és további állami támogatásból korszerűsíteni a szállodát, amit az egyházmegye nettó 750 millióért kíván értékesíteni.

A város egyelőre előszerződést köt az egyházmegyével, s amennyiben a remélt kormányzati forrás mégsem érkezik meg, nem kötnek adásvételi szerződést.
Az előszerződés birtokában az önkormányzat bérleti szerződést köt az egyházmegyével, hogy mielőbb kinyithasson a hotel, amelynek üzemeltetője az önkormányzat cége, az MVR Nkft. lesz.

Az akkor Csele Hotelnek nevezett szálloda egyébként eredetileg a megyei önkormányzat tulajdonában állt Mecsek Toursé volt. Ebben a cégben szerzett kisebbségi tulajdont a DD Tours KFt, amelynek egyik alapítója Gonda Tibor, egykori MSZP-s politikus, Pécs alpolgármestere volt. Az akkor baloldali vezetés alatt állt megyei önkormányzat eladásra kínálta fel a Mecsek Toursot, amit végül a DD Tours vásárolt meg 450 millió forintért. (A megyei önkormányzat ezt megelőzően saját szakértőjével is felbecsültette a vállalat tulajdonában lévő ingatlanokat, és az alábbi eredményre jutott: Hunyor Szálló 346,5 millió, Csele Hotel 101,5 millió, Dráva Szálló 456 millió, Termál Kemping 220 millió, Mandulás Kemping 189 millió, Orfűi Kemping 190 millió. Néhány irodaházzal és földhasználati joggal együtt a teljes csomag becsült értéke 1,573 milliárdra rúgott már húsz évvel ezelőtt is.)

A Mecsek Tours privatizációja után a Hunyor Hotelt az oktatási minisztérium közbenjárásával a pécsi egyetem megvette a cégtől - a sajtóhírek szerint - 400 millióért, tehát majdnem annyiért, amennyit az egész ingatlancsomagért fizettek. A Csele Hotelt egy szegedi cégnek adhatták el, majd 2004-ben vásárolta meg az egyházmegye gazdasági társasága, amely az épületet két és fél év alatt átépíttette, benne negyvenhét kétágyas és két egyágyas szobát alakított ki. Az átkeresztelt, az utazók és a vízen járók védőszentjéről, Nepomuki Szent Jánosról elnevezett Duna-parti hotel rekreációt biztosító szolgáltatásokkal, szaunával, szoláriummal, fitneszteremmel és egyebek mellett látványkonyhával várta a vendégeket.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva