Ünnepel a város: szerdán elkezdődnek, csütörtökön folytatódnak a 1848-as megemlékezések

2018. március 14. szerda 10:27

Ünnepel a város: szerdán elkezdődnek, csütörtökön folytatódnak a 1848-as megemlékezések

Szerdán a Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola tart koszorúzással egybekötött ünnepi műsort a Petőfi-domborműnél, délután a városi ünnepséggel folytatódik az 1848-as forradalom kitörésére emlékező ünnepségsorozat.  

Mohácson már szerdán megkezdődnek az ünnepségek az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, s a modern parlamentáris Magyarország megszületése napjának alkalmából.

Szerdán délben a Mohácsi Katolikus Nevelési Központ Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola tart koszorúzással egybekötött ünnepi műsort a Városi Bíróság épületénél.

Szintén szerdán, délután öt órakor kezdődött a városi ünnepség az Ifjúsági Centrum színpadánál. Az eseményen ünnepi műsort adnak a Park Utcai Katolikus Általános Iskola diákjai, közreműködik a Mohács-Somberek-Palotabozsok
Ifjúsági Fúvószenekar).

Nemzeti ünnepünk napján, március 15-én, szerdán 9.30 órakor a Mohácsi Városvédő és Városszépítő Egyesület és a II. Lajos Cserkészcsapat megkoszorúzza a honvédő katonák emlékére emelt kopjafát a református temetőben.


Városunk egyébként több szempontból is fontos színhelye volt a forradalomnak. 1848-ban a vármegyébe elsőként, március 17-én Mohácsra érkezett meg a pesti forradalom híre, egy komáromi kereskedő hozta hajón a tizenkét pontot és a Nemzeti dalt.

A Dunánál tartott népgyűlésen Hatos Gusztáv, a város főjegyzője szónokolt. A kincstári sóházról leszedték a kétfejű sasos császári címert, és a fekete-sárga színeket magyar nemzetire festették át.

Mohácson Pécs mellett elsőként hoztak létre 1848-ban nemzetőrségi alakulatot, s ugyancsak úttörő módon Baranyában Mohácson és Pécsett tartottak először szabad önkormányzati és tanácsi választásokat az 1848. évi törvények szerint.

Képünk archív felvétel, a tavalyi ünnepségen készült.

EQM