Ukrán embercsempészt csukatott le a Pécsi Járásbíróság

2020. június 15. hétfő 12:48

Ukrán embercsempészt csukatott le a Pécsi Járásbíróság

A Pécsi Járásbíróság hétfőn egy hónapra elrendelte az ukrán állampolgárságú I. S. letartóztatását több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt.

 

 

A rendelkezésre álló adatok szerint 2020. június 12-én 11 óra körüli időben a gyanúsított két - eddig ismeretlen - társával együttműködve, az általa vezetett litván forgalmi rendszámú, hétszemélyes gépkocsival azzal a céllal jelent meg a Nagyharsány-Beremend közötti közút egyik vasúti átjárója melletti szervizút kereszteződésében, hogy a két társa által a horvát-magyar zöldhatáron átjuttatott hat illegális bevándorlót a gépkocsival Magyarország területén Ausztriába szállítsa át.

A gépkocsival a fenti helyszínen az illegális bevándorlók odaérkezésére várakozott, eközben őt rendőri intézkedés alá vonták, majd a közelben egy bozótosban elrejtőzött hat külföldi állampolgárt elfogták.

A rendőri intézkedés következtében az illegális bevándorlók tovább szállítása meghiúsult. Az elfogott illegális bevándorlók okmányokkal nem rendelkeztek, magukat szír állampolgároknak vallották. Velük szemben idegenrendészeti eljárás indult.

A nyomozó hatóság megállapította, hogy a gyanúsított által használt és tőle lefoglalt személygépkocsi, mint eltulajdonított gépjármű a nemzetközi járműkörözési rendszerben szerepel.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény magas büntetési tételére és arra tekintettel, hogy a gyanúsított Magyarországon tartózkodási hellyel nem rendelkezik, megalapozottan lehet attól tartani, hogy szabadlábon hagyása esetén elrejtőzne.

Arra is megalapozottan lehet következtetni, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított tárgyi bizonyítási eszköz elrejtésével, megsemmisítésével vagy az eljárásban részt vevő személyek jogellenes befolyásolásával a bizonyítást veszélyeztetné, továbbá újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

Az ügyész tudomásul vette a bíróság végzését, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be ellene, így a bíróság határozata nem végleges.

MTI