Újváros következik: félmilliárd forintot költenek a városrész rendbetételére

2018. február 14. szerda 17:06

Újváros következik: félmilliárd forintot költenek a városrész rendbetételére

Félmilliárd forintot fordít az önkormányzat az újvárosi városrész rendbetételére. Teljesen felújítják a több mint hatvan éve kialakított lakótelepet.

Az ötvenes években rohamtempóban húzták fel a lakótelepet az Újvárosban a munkások. A sietség oka az volt, hogy az akkori elképzelések szerint Mohácson épült volna fel a Dunai Vasmű, ám a politika közbeszólt, a szocialista tábor éppen Tito Jugoszláviájával viaskodott, ezért biztonsági megfontolásból a gyárat végül a határtól jóval távolabb, Dunaújvárosba telepítették.

A szolgálati lakásoknak szánt tömbházak viszont addigra már álltak, sőt, állnak ma is. Kis túlzással jórészt olyan állapotban, ahogy anno megépültek, de nemcsak az épületekre, a teljes városrészre ráfér egy alapos ráncfelvarrás.

Erre a közeli jövőben sor kerül: félmilliárd forintos európai uniós forrásból indul városrehabilitációs program, jelentette be az önkormányzat. 

A közlemény szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból finanszírozott program "a mohácsi Újvárosban található szegregátum fejlesztését célozza", ahol az igényfelmérés által feltárt problémákra reagáló, komplex beavatkozásokat terveznek.

A 2020 novemberéig megvalósuló beruházás keretében 49 önkormányzati tulajdonú bérlakást korszerűsítenek, közösségi épületet és szociálismunkás-irodát alakítanak ki, valamint térfigyelő rendszert is telepítenek - írták.

Az önkormányzat közölte: kosárlabdapályát és pihenőhelyet alakítanak ki és felújítják játszóteret. Megújulnak a zöldfelületek is: padokat, szemeteseket helyeznek el a területen, felújítják a járdákat, az úthálózatot, parkolókat alakítanak ki. A projekt keretében korszerűsítik a közvilágítást, valamint az ivóvíz- és szennyvízhálózatot is - sorolták.

EQM - Fotó: instantstreetview.com