Új programmal segítik a munkaerőpiac szereplőit Baranyában

2019. június 19. szerda 17:42

Új programmal segítik a munkaerőpiac szereplőit Baranyában

A Baranya Megyei Kormányhivatal vezetőivel egyeztetett tegnap Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára arról az új programról, amelynek fő célja a munkaerőpiac szereplőinek mielőbbi egymásra találásának segítése. 

 

A munkaerőpiaci reform végrehajtásának gyorsítása a foglalkoztatási osztályok átalakításával elnevezésű országos projekt új lendületet adhat a baranyai gazdaságnak is. Mint azt a kormányhivatalban zajló egyeztetésen Bodó Sándor kiemelte, az elmúlt években folyamatosan javuló munkanélküliségi ráta ellenére több megyében még mindig jelentős munkaerő-tartalék található.

Az elsődleges munkaerőpiaci igényeket kielégítő tartalékok több mint fele hat megyére - köztük Baranyára - koncentrálódik. A projekt célja, hogy felgyorsítsák a nemzetközi „jó gyakorlatok" átültetésével a munkaerőpiaci tartalékok minél hatékonyabb kihasználását, ezáltal tovább emeljék a foglalkoztatás szintjét.

A kormányhivatal foglalkoztatási osztályain olyan tanácsadó szakemberek állnak majd munkába, akiknek a feladata kifejezetten az lesz, hogy a munkáltatókkal, vállalatokkal folyamatos kapcsolatot tartva a lehető legpontosabban felmérjék az igényeket - mondta dr. Horváth Zoltán. A kormánymegbízott hozzátette: ez alapján előszűrik a munkakör betöltésére alkalmas álláskeresőket, majd őket kiközvetítik a foglalkoztatóhoz.

A projektet több hullámban valósítják meg, hat megyében már elindult a foglalkoztatási osztályok működésének átalakítása, és az ottani eredmények biztatóak.

Baranyában az év második felében vezetik be az új szemléletű közvetítési modellt, melynek keretében navigátorok segítik majd a foglalkoztatási osztályok tevékenységét annak érdekében, hogy a munkaadók és munkavállalók egymásra találásának folyamata minél gyorsabban beépüljön a mindennapi munkába.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal