Új fejezet a mohácsi idősellátásban: átadták a Gólya utcai Szociális Otthon felújított épületeit

2021. december 03. péntek 14:21

Új fejezet a mohácsi idősellátásban: átadták a Gólya utcai Szociális Otthon felújított épületeit

- A legtöbb, amit az embertársainknak adhatunk, az a figyelem. Az önkormányzat figyelme pedig nem csak a fiatalokra terjedhet ki, hanem az idősekre is, ezért az e korosztályt ellátó intézmények korszerűsítése, a magas színvonalú ellátásuk biztosítása is fontos a számunkra - hangsúlyozta Pávkovics Gábor , Mohács polgármestere a több mint egymilliárdos költséggel elkészült fejlesztés nyomán az Egyesített Szociális Intézmény Gólya utcai létesítményei átadási ünnepségén csütörtökön.

 


- Mohács önkormányzata nem csak a régióban, de országosan is egyedülálló példa arra, hogy nem csak költeni tud, hanem évek óta gazdálkodik is, ezért jut saját erő a fejlesztésekhez. Ennek köszönhető az önerős beruházással felépített apartmanház létesítése, vagy a pályázati források olyan értelmes felhasználása, amit a növekvő energiaárak mérséklésére fordítanak - emelte ki ünnepi beszédében Hargitai János országgyűlési képviselő, a Mohács 500 program miniszteri biztosa. Kitért a megújuló alternatív és zöld energiák minél szélesebb körben történő elterjesztésének fontosságára, valamint szólt arról, hogy a városban és térségében egyre több vállalkozás eredményesen pályázva jelentős uniós, illetve központi forrásból fejleszt, ami a gazdaság erősödését jelzi.

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott karácsony közeledtével ajándékot hozott: Varga Veronikának, az intézmény vezetőjének elegáns csomagolásban a megújult egységek működési engedélyét nyújtotta át.

- A legmunkásabb projektünk volt a dokumentáció összeállítása, mert a mohácsi idősellátás annyira egyedi, hogy a működés feltételei még ki sem voltak dolgozva. Csak a külföldi tanulmányútjaim során jártam egy olyan intézményben, ahol a négyemeletes ház felső szintjén a részben önálló életvitelre képes időseket szállásolták el, majd az egészségi állapotuk változásának megfelelően emeletenként lejjebb költöztek, s végül az alsó szinten a teljes ápolást biztosították számukra. Mohácson ezt a gondozási formát nyújtja a Gólya utcai otthon, miután több mint 700 milliós beruházással önerőből, a város fejlesztési forrásából finanszírozva felépült az apartmanház is - mondta dr. Horváth Zoltán.

Miután Bacsmai László esperes plébános megáldotta a döntően uniós forrásokból, helyi és környékbeli vállalkozók munkája nyomán megújult Gólya utca 15. számú épületrészt, Varga Veronika intézményvezető kalauzolta körbe az ünnepségen megjelenteket a házban.

Itt, valamint a Gólya utca 42. számú intézményrészben a fejlesztés keretében elkészült a körítőfalak hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, az épületgépészet teljes felújítása, a fűtés korszerűsítése. Átalakították a konyhát, új vizesblokkok mellett a régieket felújították, a padlózatot és a falburkolatokat kicserélték. A szobákba részben új bútorok kerültek, 50 korszerű betegágy, valamint az önkormányzat önerős hozzájárulásával külön betegszobát is kialakítottak.

A működési engedély birtokában az otthon lakói a jövő héten költözhetnek át a megújult szárnyba. Őket a beruházás idejére - majd két évre - az új építésű apartmanházba helyezték el.

- Szekó József álmodta meg az emelt szintű idősellátást nyújtó egység létesítését, amit teljes egészében saját forrásból hozott létre az önkormányzat. Ehhez a város megvásárolta az intézménnyel szomszédos telket ötmillió forintért, majd Bártfai István tervei alapján 700 milliós költségvetéssel elkészült az apartmanház - emlékezett meg e beruházás létesítésének körülményeiről Pávkovics Gábor polgármester.

 

Berta Mária