Túlélte a megpróbáltatásokat a Sátorhelynél rókacsapdába került rétisas

2018. május 15. kedd 09:18

Túlélte a megpróbáltatásokat a Sátorhelynél rókacsapdába került rétisas

Tavaly egy Sátorhelyen kihelyezett élve fogó rókacsapdában esett fogságba egy rétisas, a madarat azonban kiszabadították, meggyűrűzték, a napokban pedig Apajnál azonosították - tehát szerencsésen átvészelte a megpróbáltatásait.  

 

A madártani egyesület beszámolója szerint még tavaly októberben történt az eset. Az egyik hivatásos vadász értesített őket arról, hogy a Sátorhelyen kihelyezett rókacsapdája egy rétisast fogott. A közelben lakó egyik önkéntesük gyorsan a helyszínre sietett, s ha már kapóra jött, meg is gyűrűzte a fiatal madarat.

A zsákmányszerzésben még tapasztalatlan ragadozó madarak, így a rétisasok esetében is gyakran előfordul, hogy nem tudnak kellő mennyiség élő zsákmányt szerezni, ezért kénytelenek dögre fanyalodni, vagy más alternatív lehetőségeket felkutatni. Úgy tűnik, az élve fogó csapdában kihelyezett csalétek is vonzónak bizonyult a sas számára, de nem mérte fel a zsákmányszerzés ilyen módjának a kockázatát, ezért rajtavesztett.

A sast a közelmúltban Apaj határában a gyűrűje alapján sikerült azonosítani. A madár tehát túlélte a befogással járó megpróbáltatásokat és szerencsére a kemény tél végi, kora tavaszi napokat is.

 

Forrás: Magyar Madártani Egyesület