Túl játékos volt, felakasztotta a kutyáját egy baranyai férfi

2021. július 09. péntek 09:08

Túl játékos volt, felakasztotta a kutyáját egy baranyai férfi

A Siklósi Járásbíróság csütörtökön megtartott nyilvános előkészítő ülésen kihirdetett ítéletével állatkínzás  miatt 40 nap elzárásra ítélt egy férfit. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi 2020. január 6. napján a reggeli órákban felkereste egy baranyai településen élő ismerősét, akitől a vádlott ekkor egy keverék fajtájú, egy éves korú, nőstény ivarú kutyát kapott ajándékba. A vádlott szándéka az volt, hogy a kutyát terelőkutyaként fogja használni.

A vádlott a délelőtti órákban gyalogosan hazafelé indult lakóhelyére, az ajándékba kapott kutya nyakára pedig egy magával hozott bálamadzagot tekert póráz gyanánt, és azzal vezette az állatot. A vádlott útközben szemügyre vette az állatot, azt túl játékosnak ítélte, és úgy találta, hogy mégsem lesz alkalmas terelő feladatok ellátására, ezért elhatározta, hogy elpusztítja.

Ennek végrehajtása érdekében a vádlott a baranyai község határában található szántó felé vitte a kutyát, majd egy akácosba érve keresett egy olyan akácfát, amelynek ágai villaszerűen elágaztak. A vádlott a pórázként használt bálamadzagot a faág elágazásába illesztette, majd nagy erővel megrántotta a madzagot, amelynek következtében a kutya a levegőbe emelkedett, nyakcsigolyája pedig eltört, ekként a vádlott gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmazott, amely alkalmas volt arra, hogy annak pusztulását okozza.

A vádlott cselekménye következtében a kutya elpusztult, a halál oka a nyaki csigolyák törése volt. A vádlott a tetemet a bálamadzag segítségével a néhány száz méterrel arrébb található fás területre húzta, majd azt hátrahagyva távozott a helyszínről.

Forrás: Pécsi Törvényszék