Továbbra is népszerű a baranyai autópálya e-matrica, több mint 18 500-at értékesítettek

2019. december 30. hétfő 11:10

Továbbra is népszerű a baranyai autópálya e-matrica, több mint 18 500-at értékesítettek

Az év végéig kitartott a 2019-es évre vonatkozó Baranya megyei e-matricák eladásának lendülete. Idén novemberig egészen pontosan 18 513 darabot értékesített a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt., amely bőven meghaladja a 2018-as mennyiséget. A cégnél felhívják a figyelmet, hogy december elsejétől már elővételben megvásárolhatóak a jövő évre vonatkozó elektronikus matricák.


Mondhatni, az M6-os, illetve az M60-as autópályák Baranya megyei részeire érvényes éves e-matricákat továbbra is viszik, mint a cukrot. Az ötezer forintba kerülő, az adott szakaszra vonatkozóan korlátlan használatot biztosító utazási engedély iránt az elmúlt években folyamatosan emelkedett az érdeklődés.

Hasznos információk a vásárláshoz

A NÚSZ Zrt. összegyűjtötte az öt legfontosabb tudnivalót a 2020-ra vonatkozó e-matrica vásárlását illetően.
- Fontos tudnivaló, hogy a 2020-ra szóló e-matricák érvényességi ideje nem a vásárlás időpontjától, hanem 2020. január 1-től 2021. január 31-ig tart.
- Személyes vásárláskor az ellenőrzőszelvényen lévő adatokat - például rendszám, felségjel, érvényesség, megye - még a fizetés előtt érdemes ellenőrizni.
- SMS-ben nem lehet előre megvenni a 2020-ra szóló éves jogosultságokat, mert azok érvényessége nem a vásárláskor, hanem január elsején kezdődik.
- A vásárláskor kapott ellenőrzőszelvényt vagy a visszaigazoló elektronikus üzenetet őrizzük meg - lehetőség szerint legalább két évig!
- Ha bizonytalanok vagyunk a járművünk díjkategóriában, akkor a NÚSZ Zrt. telefonos vagy személyes ügyfélszolgálatán készséggel segítenek a jármű besorolását illetően.

Érdeklődésünkre a NÚSZ Zrt.-nél közölték, 2017-ben 13 408, 2018-ban összesen 16 429, míg idén novemberig egészen pontosan 18 513 darab baranyai e-matrica talált gazdára. Néhány év alatt tehát csaknem harminc százalékos növekedést regisztrálhattak a társaságnál, amellyel megyénk az egyik legnagyobb emelkedést érte el az ország többi részével összevetve.

Érdekesség, hogy a baranyai szakaszra e-matricát vásárolók túlnyomó többsége nem közvetlenül az interneten, hanem különböző viszonteladókon keresztül jut hozzá az engedélyhez. A beszerzések csaknem fele a töltőállomásokon történt.

Ugyan folyamatosan nő az online vásárlások aránya, továbbra is ez a legkevésbé kedvelt értékesítési csatorna a baranyai e-matricák esetében, hiszen a vevők mindössze két százaléka kattintott a cél érdekében.

A jövő évre vonatkozó e-matricák már megvásárolhatóak. Jó hír, hogy az áruk nem emelkedik, továbbra is ötezer forintba kerülnek.

A NÚSZ Zrt. az előértékesítés kapcsán az autósok figyelmébe az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja, ez ugyanis az egyetlen olyan elektronikus felület, amelyen kényelmi díj nélkül lehet megvenni az úthasználati jogosultságokat, és nem mellékesen így a benzinkutakon való sorban állás és a rendszámelírás is elkerülhető. Mint azt a társaságtól megtudtuk, a vásárlók 2018-ban összesen 440 millió, idén pedig október végéig több mint 450 millió forint kényelmi díjat fizettek.

Palotás Péter