Töretlen a babaváró támogatás népszerűsége Baranyában: már 25 milliárd került a családokhoz

2020. július 02. csütörtök 16:38

Töretlen a babaváró támogatás népszerűsége Baranyában: már 25 milliárd került a családokhoz

A koronavírus-járvány sem törte meg a babaváró támogatás iránti magas érdeklődést - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) tájékoztatásából. A tárca lapunk megkeresésére azt közölte, Baranya megyében nagyjából egy év alatt összesen 25 milliárd forintot igényeltek a házaspárok, a felvett összeg átlagosan 9,6 millió forint.


Tavaly július óta érhető el a családvédelmi akcióterv részeként a babaváró támogatás. A kormány döntése értelmében akár tízmillió forint hitelben részesülhetnek azok a házaspárok, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük rendelkezik minimum három év biztosítási jogviszonnyal. A szabad felhasználású kölcsön a bankfiókokban igényelhető, a folyósított összegre az állam kezességet vállal, továbbá a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást megtéríti a pénzintézeteknek.A hitel abban az esetben válik kamatmentessé, ha a kérelem beadását követő öt éven belül legalább egy gyermeke születik a támogatást igénylő házaspárnak, vagy ezen időszak alatt a magzat eléri a 12 hetes kort. Ekkortól nem kell a törlesztőrészleteket fizetni három éven keresztül. A második baba érkezésekor újabb három esztendőre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30 százalékát elengedik. A harmadik gyermek esetén a fennmaradó összeget már nem kell visszaadni a banknak. A támogatás örökbefogadás esetén is kérelmezhető.

Több gyerek születik Magyarországon

Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában nemrég arról beszélt, az elmúlt évtizedben trendforduló jelei látszanak.
Elmondta, folyamatosan nő a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv Magyarországon. Hozzátette, csaknem hetven éve nem volt olyan kevés válás, mint tavaly, a házasságkötések száma pedig negyvenéves csúcsot döntött.
Az államtitkár kiemelte, mintegy kétezerrel több gyermek született az idei év első öt hónapjában, mint tavaly ugyanebben az időszakban.A hitel törlesztőrészletét legfeljebb havi 50 ezer forintban, futamidejét pedig húsz évben határozták meg.

Egy rendkívül kedvező konstrukcióról van szó, nem meglepő tehát, hogy hatalmas az érdeklődés a lehetőség iránt. Megkeresésünkre az EMMI arról adott tájékoztatást, hogy a babaváró - a szerződések számát és azok összegét tekintve - a családvédelmi akcióterv legnépszerűbb támogatási formája országosan, valamint Baranya megyében is. Kérdésünkre azt válaszolták, ezzel kapcsolatban a koronavírus-járvány ideje alatt sem érzékeltek jelentős változást.

Ami a konkrétumokat illeti, Baranyában 2019. július 1., tehát a támogatási forma indulása óta összesen nagyjából 25 milliárd forint értékben igényelték a babavárót. Mint megtudtuk, a megyében átlagosan 9,6 millió forintot vettek fel a családok.

A jelenlegi szabályok alapján az igénylések 2022. december 31-ig adhatók le.

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com