Nagyon baba: az ország legjobbjának szavazták meg a Mohácsi Kórház szülészeti osztályát

2018. március 06. kedd 10:54

Nagyon baba: az ország legjobbjának szavazták meg a Mohácsi Kórház szülészeti osztályát

Családháló díjban részesült a város és térsége egészségügyi intézményének Dr. Csúcs László Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya. A rangos elismerést vasárnap Budapesten vette át dr. Hartmann Tamás, a szülészeti osztályt vezető főorvos kollégái társaságában. 

2011 tavaszán indították el a Családháló.hu online családi magazint a fiatal családok támogatása, a gyermekvállalás ösztönzése szándékával. A hírportál a családok lehetőségeiről, nehézségeiről, örömeiről szól, s az információkon túl szórakoztatni is kívánják több ezer olvasójukat, követőiket.

A Családháló díjat 2013-ban alapították, lehetőséget teremtve ezzel nyilvános elismerésben részesíteni olyan embereket, intézményeket, akik a gyermekekért történő munkájuk során különösen sokat, vagy kiemelkedőt tettek a családokért. Az erkölcsi elismerést jelentő díjakat idén a beérkezett csaknem tízezer szavazat alapján ítélték oda.

A Mohácsi Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya 1927-ben kezdte meg működését. 1936-tól a kórház bővítését követően már 20 ággyal rendelkezett és a szülésszám 1940-re 322-re emelkedett. 1934-ben a Pécsi Szülészeti Klinikáról érkezett dr. Csúcs Lászlót nevezték ki az osztály vezetőjének. Nevéhez fűződik a Magyarországon először alkalmazott egyrétegű császármetszés bevezetése. Mély vallásossága és orvosi hite miatt soha nem vett részt terhesség-megszakítás elvégzésében. 1976-ban ment nyugdíjba, 2000 decemberében halt meg, 94 éves korában. 2013. októberében dr. Csúcs László nevét vette fel a mohácsi szülészeti osztály.

Ma az osztály tizenöt aktív és öt krónikus ággyal rendelkezik. Országosan az elsők közt 2012-ben itt adták át az új, alternatív szülőszobát, ahol a családtagok jelenléte és a választható természetes szülési módszerek jelentősen emelik a kismamák komfortérzetét.

2015 végétől dr. Hartmann Tamás főorvos vezeti az osztályt. Az, hogy a múlt évben több mint félezer kisbaba látta meg Mohácson a napvilágot, az osztály szerint a háborítatlan, családbarát szülészeti szemléletnek köszönhető.

Az intézmény szülészetének jó hírnevét a kismamák viszik tovább, aminek köszönhetően nem csupán a megye számos településéről, de Baranya határain túlról, sőt a fővárosból is érkeznek Mohácsra édesanyák, s szavazták meg most a kórháznak a Családháló díjat.

Címlapképünkön: (archív) dr. Hartmann Tamás főorvos és Bauer Júlia csecsemőgondozó.

Forrás: Önkormányzati Hírek