Több mint százharmincmillió forintot fordíthat a város a sokac hagyományok ápolására

2018. június 18. hétfő 12:35

Több mint százharmincmillió forintot fordíthat a város a sokac hagyományok ápolására

Négyszázharmincháromezer eurót, azaz mintegy százharmincmillió forintot vissza nem térítendő támogatást nyert a város a sokac hagyományok megőrzésére. Az összeget a Táncsics Mihály utca 40. szám alatt található ház közösségi célú átalakítására, valamint a babfőző- és a tamburafesztivál, a Dunai mosás, illetve a nemzetközi néptáncfesztivál támogatására fordítják. 

Néhány évvel ezelőtt került az önkormányzat birtokába Mohács egykor kizárólag sokacok lakta városnegyedében, a Táncsics Mihály utca 40. szám alatt található épület.

- A Balatinácz-féle ház utcafronton ugyan korszerű, de az udvarban még teljes épségben áll a több mint száz éve készült, nyitott kéményes konyhájú, fagerendás mennyezetű, eredeti sokac hajlék, áll még a régi istálló és a csűr is - nyilatkozta lapunknak akkor Jaksics György, városi önkormányzati képviselő, a Sokacok Olvasókörének elnöke. - Remekül tudnánk hasznosítani a házat: az első, komfortos részen nyelvi táborokat szerveznénk gyerekeknek, illetve különböző kézműves foglalkozásokat tarthatnánk ott. Vannak vállalkozók például olyan kézimunka szakkör vezetésére, ahol a hagyományaink ápolásához megtanulhatnák az érdeklődők a horgolt csipkék, ingek hímzésének, a kötött- és bütykös harisnyáknak a készítését, a népviseleti ruhadarabok varrását, de van hely maszkfaragó- és busókellék készítő szakkörnek is.

- A régi épületet tájháznak szeretnénk berendezni, eredeti sokac bútorokkal, kelmékkel, használati tárgyakkal a lakóházat, míg az istállóban, csűrben a valamikor használt munkaeszközöket mutatnánk be.

Nos, mindezek többsége most valóra válhat, ugyanis az önkormányzat négyszázharmincháromezer eurót, azaz mintegy százharmincmillió forintot vissza nem térítendő támogatást nyert a város a sokac hagyományok megőrzésére.

Az összeget a ház közösségi célú átalakítására, a hozzá kapcsolódó eszközök beszerzésére és a város négy kulturális rendezvényére (a Tamburafesztivátra, a Dunai mosásra, a Sokac babfőző fesztiválra és a Nemzetközi néptáncfesztiválra) fordatják.

Az átalakítás során az épület utcafronti részét elbontják. Helyette eredeti, hagyományos jellegű épületrészt alakítanak ki. Az átalakítást követően közösségi épületként hasznostják, a Mohácsi Sokacok Olvasóköre működtetésében. A fejlesztés eredményeként az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő programok (táncházak, zenés estek stb.) még szélesebb körben válnak megismertethetővé.

Az épület átalakításának fő célja a mohácsi sokac tradíciók, és a kulturális örökség - számos interaktív elemet felvonultató kiállítással - történő bemutatása. A létrejövő tájházban számos népművészeti tevékenység megtekinthető, kipróbálható lesz. 

A Sokac házba ellátogató vendégek, turisták interaktív módon megismerkedhetnek a sokac néptánc és népzenei kultúrával, gasztronómiával, viseletkészítéssel és más népi mesterségekkel, szokásokkal.

M. B.