Több mint háromszáz madarat gyűrűztek meg Dávodon

2019. július 11. csütörtök 09:22

Több mint háromszáz madarat gyűrűztek meg Dávodon

Befejeződött az idei madárgyűrűzés Dávodon, a Földvári-tónál. A vonuló madarak befogásának és jelölőgyűrűvel történő ellátásának célja a költési sikeresség vizsgálata, a tavaszi vonulás pontosítása, és nem utolsó sorban a túlélési ráta figyelemmel követése. 

 

 

A már 10 éve folyó tudományos felmérés a tó északi részén zajlott, standard körülmények között, előre elfogadott protokollnak megfelelően.

Összesen 11 db 12 méteres függönyhálóval dolgoztak a szakemberek a tó nádasában, valamint az azt szegélyező bokros élőhelyen.

2019-ben összesen 28 madárfaj 313 egyedére került jelölőgyűrű, míg 90 egyed már gyűrűt viselt, a legtöbbjük helyi gyűrűzések alkalmával kapta az egyedi azonosítóját. A legidősebb visszafogás egy 6 éves cserregő nádiposzáta volt, míg a legnagyobb távolságból egy fülemülesitke érkezett, őt idén jelölték a Fehér-tavi Ornitológiai Táborban.

A legnagyobb példányszámban a nádiposzáták kerültek kézre, de szép számmal akadt barátposzáta, fülemüle, nádi tücsökmadár és nádirigó is. Érdekességképpen a nyaktekercs, a függőcinege, valamint a karvalyposzáta fogások említhetők.

 

Forrás: DDNP - Fotó: Mórocz Attila