Több idős embert is fondorlatosan lopott meg egy szigetvári nő

2020. július 03. péntek 11:37

Több idős embert is fondorlatosan lopott meg egy szigetvári nő

A Szigetvári Járásbíróság csütörtökön kihirdetett ítéletével bűnösnek mondott ki egy nőt három rendbeli kifosztás és egy rendbeli lopás bűntettében, valamint egy rendbeli közokirattal visszaélés vétségében. Ezért a vádlottat 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte és két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott a büntetés háromnegyed részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

 

 

A vádlott a büntetés háromnegyed részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság kötelezte a vádlottat a sértettek részére kártérítés, és az eljárás során felmerült 5.000 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt korábban már büntetett előéletű vádlott nő 2017. november 25-én, a délelőtti órákban egy szigetvári áruházban segített egy idős nőnek a vásárlása során megvett karton tejet a húzós bevásárló táskájába tenni. A vádlott észlelte, hogy a sértett a táskában tartja a pénztárcáját és elhatározta, hogy azt megszerzi. Felajánlotta a sértettnek, hogy segít húzni a kocsit, aki ebbe bele is egyezett. A vádlott egy darabig, a sértettel közösen sétálva húzta a kocsit, majd a sértett figyelmetlenségét kihasználva, eltulajdonította annak 500 forint értékű pénztárcáját, a benne lévő 55.000 forinttal, és elköszönt a sértettől. A vádlott a pénzt elköltötte, a pénztárcát elégette.

2018. február 13-án a vádlott nő egy idős sértett nőt felkeresett a lakásán, akivel közölte, hogy a családsegítőtől jött és olyan idős embereket keres, akikhez ki tudna járni, segíteni. A nő ekkor ajánlott neki egy másik idős nőt, a vádlott pedig megkérdezte, hogy van-e szüksége segítségre, ezzel a nővel is közölte, hogy a családsegítőtől jött, megkérte, hogy engedje be a házába.

A sértett nő beengedte a vádlottat. Ezt követően beszélgetés közben a vádlott lesodorta a sértett pénztárcáját az asztalról, majd a sértett idős korának köszönhető figyelmetlenségét kihasználva, eltulajdonította a pénztárcából kieső 37.000 forint papírpénzt, és távozott a házból.

2018. február 26-án a déli órákban egy szigetvári áruházhoz ment a vádlott, ahol találkozott egy szintén idős nővel, akitől - értékek eltulajdonítása érdekében - megkérdezte, hogy segíthet-e vinni a bevásárló táskáját, amibe a sértett beleegyezett.

Ezután a sértett a vádlottal együtt sétált egy darabig, majd a vádlott letette a sértett táskáját, és a sértett idős korából fakadó figyelmetlenségét kihasználva eltulajdonította annak 500 forint értékű pénztárcáját, a benne lévő 25.000 forint készpénzzel és a sértett személyes okmányaival együtt.

A vádlott korábban nappali műszakban dolgozott ápolóként egy szociális intézetben, ahol a sértett nő takarítóként tevékenykedett. 2019. március 24-én reggel a sértett dolgozni ment az intézetbe, ahol a táskáját betette a dolgozóknak fenntartott öltözőhelyiség szekrényébe, mely lakattal zárt. A szekrényajtón a sértett neve fel volt tüntetve. A vádlott nap közben bement az öltöző helyiségébe, ahol egy falra akasztott kulcscsomó egyik kulcsával kinyitotta a sértett szekrényét és onnan arany ékszereket tulajdonított el 84.500 forint értékben, majd azokat egy zálogházban értékesítette. A sértett március 27-én észlelte értéktárgyai eltűnését, ekkor feljelentést tett. A nyomozás során az ékszereket megtalálták, így a kár megtérült.

Forrás: Pécsi Törvényszék