Télűzőkben, vendégekben egyaránt rekordot döntött a Busójárás vasárnap Mohácson

2015. február 15. vasárnap 19:42

Télűzőkben, vendégekben egyaránt rekordot döntött a Busójárás vasárnap Mohácson

FRISSÍTVE: VIDEÓK! Megszenvedték a busók a télűző, tavaszköszöntő programot vasárnap: a majd 1200 rémisztő alak bundája ezúttal nem a hótól, netán ónos esőtől kívülről ázott, hanem belülről lett nedves, és az álarc mögött is gyöngyözött az arcuk rendesen. Ám az óvatos becslések szerint 80 ezer - de Szekó József polgármester úgy ítélte meg, hogy inkább 100 ezer - vendég viszont a melengető napsugarakat élvezve igen jó hangulatban töltötte a napot Mohácson.

Már kora délelőttől a városba bevezető főközlekedési utakon menetoszlopba rendeződve érkeztek Mohácsra a családok, baráti társaságok. Bizonyára a kedvező időjárásnak is köszönhető, hogy eddig soha nem látott nagyságú embertömeg szállta meg a várost, de szerencsére mindenki gond nélkül talált parkolót, no és látnivalót, programot is délelőtt kilenc órától egészen az esti máglyagyújtásig.

A BUSÓK BEVONULÁSA - VIDEÓ:Több helyszínen a nyolc néptánccsoport - a helyieken kívül három horvátországi, egy fővárosi, valamint a babarci és a sátorhelyi - és több zenekar folyamatosan gondoskodott látványos műsorról. A busók csónakos átkelését a Sokac-révnél a hatalmas tömeg óriás kivetítőn is figyelemmel kísérhette, csakúgy, mint a farsangi csoportok főtéri bevonulását, amihez akár el sem kellett gyalogolniuk a vendégeknek a Széchenyi térig, miután kivetítő félútnál, a Deák téren is állt.

A MÁGLYA A TÉREN, VASÁRNAP ESTE - VIDEÓNK: A busójárási programok sorában immár hagyomány a legfiatalabb busó avatása. Idén Haramza Kristóf volt a szerencsés ifjú, aki miután kiállta a három próbát, nevezetesen, alaposan megforgatta az óriáskereplőt, megtáncoltatott három lányt és az erőpróbában legyőzte az öreg busót, ajándék bundát kapott, és átvehette Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől az álarcot.

- A hazai népszokások közül a legkülönlegesebb népszokás a busójárás, amit a mohácsiaknak a huszadik század második felének törekvéseivel szemben is sikerült megőrizniük - mondta Balog Zoltán, aki a busóvá avatott ifjútól egy üveg busópálinkát kapott ajándékba.

Idén a Busók busóját Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter avatta: Reiter József, a nagynyárádi születésű, de a mohácsi sokac negyedben felnőve 48 éve egyetlen farsangot sem hagyott ki, hogy be ne öltözött volna. Az ágyús csoportnál kezdte, s mint elmondta, a bödönhajósokhoz akkor „igazolt át", amikor egyik farsangkor az ágyúlövés után üveg nélkül maradtak a főtér környéki ablakok, de jó néhány éve már a busójárási hagyományhoz leginkább ragaszkodó öregek, a Stari Momci csoport tagja.

Fazekas Sándor a közönséget üdvözlő beszédében egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy az emberiség szellemi kulturális örökségeinek UNESCO-listáján hazánkból elsőnek szereplő busójárás népszerűsége láthatóan töretlen, hiszen a szervezők becslései szerint a busójárás vasárnapi, kiemelt rendezvényei több mint 80 ezer látogatót vonzottak.

A Busójárásra egyébként Mohácsra látogatott Balog Zoltán és Fazekas Sándor miniszterek mellett több államtitkár, országgyűlési képviselők, valamint Colleen Bell amerikai nagykövet asszony és Jonathan Knott brit nagykövet is.

Képünkön: Reiter József, a Busók busója, Balog Zoltán, Szekó József és Fazekas Sándor.


B. M.