Taroltak a mohácsi diákok az ifjúsági katasztrófavédelmi verseny döntőjében

2019. április 17. szerda 15:05

Taroltak a mohácsi diákok az ifjúsági katasztrófavédelmi verseny döntőjében

Kedden rendezték meg a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság udvarán az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny területi döntőjét, ahol a helyi szinten győztes általános- és középiskolás csapatok adtak számot veszélyhelyzeti ismereteikről, a mentésben való jártasságukról. A Mohács Térségi Általános Iskola Brodarics Iskola, valamint a Pécsi Szakképzési Centrum Mohácsi Radnóti Miklós Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai nyerték meg a versenyt.

 

 

"A tudás életet menthet" jelmondattal hirdette meg a Magyar Polgári Védelmi Szövetség a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt, amelybe együttműködőként csatlakozott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Tűzoltó Szövetség, az Országos Polgárőr Szövetség, a Rádiós Segélyhívó és infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE), a Magyar Vöröskereszt és egyéb szakmai szervezetek is.

A cél az volt, hogy az ifjúsági versenyben résztvevő tanulók elméletben és gyakorlatban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően adjanak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, az ön- illetve más személy mentésében való jártasságukról. A verseny jó alapot teremt az önmentési készség kialakításához, és a biztonság komplex értelmezéséhez is.

A helyi fordulókat követően tíz iskola csapata sorakozott fel reggel a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság udvarán, hogy eldöntsék, melyikük harcolja ki az indulás jogát az országos döntőre.

A gyerekeket és felkészítő tanáraikat Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály vezetője köszöntötte. Erős kar, bátor szív, testvéri szeretet - fordult a jelenlevőkhöz az 1835-ben szerveződött önkéntes tűzoltók jelmondatával a főosztályvezető. Köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy az önkéntesség milyen fontos szerepet játszik a katasztrófavédelem életében, és reményét fejezte ki, hogy azok a gyerekek, akik ezen a versenyen részt vesznek, ha az élet úgy hozza, az itt felszedett tudást a társadalom érdekében is hasznosítani tudják.

A megnyitót követően a csapatok elfoglalták helyüket a számukra kisorsolt állomások egyikén, majd el is kezdődött a verseny.

Tíz helyszínen kellett a diákoknak számot adni a tudásukról elméletben és gyakorlatban is. A feladatok között volt rendőrségi közbiztonsági pálya, ahol előbb teszkérdésekre kellett választ adni a gyerekeknek, majd a fizikai erejüket kellett megmutatniuk. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság állomásánál homokzsák töltés, szállítás, gátépítés volt a feladat, míg a honvédelmi ismereti állomáson célbalövészetet kellett végrehajtaniuk. A veszélyes anyagok állomásánál egy akadálypályát teljesítettek a gyerekek, majd veszélyes anyagok jeleit kellett felismerniük, és háromdimenziós kockákból kirakniuk. A túlélő pályán előbb egy túlélő csomagot raktak össze, majd egy kialakított "részegszemüveges" akadálypályán kellett végighaladniuk. A Magyar Vöröskereszt állomásánál tesztet írtak a diákok, majd egy alkari artériás vérzést kellett szakszerűen kezelniük. A PÉTÁV állomásánál az általános iskolásokat kirakós játék, míg a középiskolásokat szerelési, és logikai feladatok várták. A Pécsi Kutató-mentő Önkéntes Tűzoltó Egyesület ügyességi kötéltechnikai akadálypályával várta a csapatokat, míg az egyik állomáson a katasztrófavédelem és az RSOE közös tesztsorát kellett megoldaniuk.

Az eredményhirdetésen Mácsai Antal tűzoltó ezredes főtanácsos, igazgató megköszönte a gyerekeknek és felkészítő tanáraiknak, hogy lelkiismeretesen felkészültek a versenyre, és reményét fejezte ki hogy az itt megszerzett tudással és tapasztalattal elsőként tudnak segíteni valós helyzetekben is. Ezt követően az igazgató átadta a helyezetteknek az okleveleket, ajándékcsomagokat és serlegeket, majd az egyes állomásokon kiemelkedő teljesítményt nyújtó csapatok az együttműködő szervezetektől különdíjat is kaptak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny területi döntője az alábbi eredménnyel zárult:

Általános Iskola

1 Mohács Térségi Általános Iskola Brodarics Iskola

2 Beremendi Általános Iskola és AMI

3 Szent Flórián ÖTE Ifjúsági tagozat

4 Somogyhárságyi Általános Iskola

5 Szászvári Általános Iskola

Középiskola

1 Pécsi Szakképzési Centrum Mohácsi Radnóti Miklós Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

2 AM DASzK Ujhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskola

3 Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium

4 Szent Mór Iskolaközpont

5 Pécsi Szc Komlói Szakközépiskola és Kollégium

Forrás: Katasztrófavédelem