Tanárként tért vissza a Kisfaludyba Hahnerné Feth Gabriella - Ma már a gimnázium igazgatója

2020. június 19. péntek 16:07

Tanárként tért vissza a Kisfaludyba Hahnerné Feth Gabriella - Ma már a gimnázium igazgatója

Az emberek döntő többsége csak egyszer szokott részese lenni érettségi vizsgának a saját középiskolájában. A mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium megbízott igazgatónője, Hahnerné Feth Gabriella viszont azon kevesek közé tartozik, akik már sokadszor lehettek az izgalmas napok részesei: diákként korábban a padokat koptatta ott, ahol jelenleg vezetőként dolgozik.

 

Az ódon falak a múltból üzennek a mai tanulóknak: a hagyományokat illik tisztelni! A folyosókon ott függenek a korabeli tablók. Egyszer talán érdemes lenne részletesen végignézni, kik mire vitték, merre sodorta őket az élet. Közülük Hahnerné Feth Gabriella sem kallódott el, miközben maradt is kedves városában.

 

- Nem csupán szerencsés oldala van annak, ha valaki ott válik első emberré, ahol korábban hallgató volt - vont gyors mérleget a gimnázium megbízott igazgatónője. - Én is gyorsan tértem vissza abba az épületbe, ahol a tanulmányaim egy fontos részét végeztem. Vagyis olyan embereknek lettem a kollégája, akik korábban a másik oldalon álltak. Ennek a gondnak a feloldásához idő kellett. De az élményeim segítenek abban, hogy átérezzem hasonló cipőben járó fiatal munkatársaim helyzetét.


- Ezek szerint néha a messzebbről egyszerűnek tűnő történések is lehetnek nehezek?


- Ha visszagondolok pályám elejére, az egyetem befejezése után, szinte pillanatok alatt elvesztettem az egyik szakomat, az orosz nyelvet. Azért ez senkinek sem lehet kellemes, bármilyen szakmáról, hivatásról legyen is szó. Főleg, ha latba vetem, mennyit kellett érte dolgoznom.

- De legalább a német nyelvoktatás kiteljesedhetett.

Névjegy

Hahnerné Feth Gabriella Mohácson született, a Kisfaludyban érettségizett, majd a szegedi József Attila Tudományegyetemen, német-orosz szakon szerzett diplomát. A Tisza partjától visszatért a Duna mellé, ott kezdte pályáját 1988-ban, idővel igazgatóhelyettes, majd megbízott igazgató lett. Két felnőtt gyermek édesanyja. A város, illetve a körzet svábságának életét is kutatja, ha szabadideje engedi. Emellett kulturális rendezvények szervezése sem idegen tőle, abból úgyszintén ki szokta venni a részét derekasan.

- A rendszerváltás idején szinte euforikus hangulatban fordultak sokak az önként választható nyelvek felé. A mohácsi, illetve a környékbeli svábság gyermekei sem voltak ebben kivételek. Mára annyi maradt a dologból, hogy Mohácson és vidékén még mindig a német a diákok számára az elsőként tanult idegen nyelv.


- Sok fórumon beszélnek az oktatás válságáról. A Kisfaludyban ez szintén érezhető?

- Az életem úgy alakult, hogy elég nagy rálátásom van a témára. A változások eltagadhatatlanok, de szándékosan nem a romlást említeném. Szerencsére a hagyományok és a tanári kar színvonala miatt kirívó esetektől nem számolhatok be. Hozzánk beiratkozni még mindig jelent valami pluszt.

- Vírus idején mégis minden bonyolultabb!

- Ez a középiskola már létezett a II. világháború előtt is, túlélt forradalmat, politikai fordulatokat. Úgy tűnik, megfelelőek az alapok, a mostani tanév sem fog megtörni minket, legfeljebb majd másképpen tudunk visszagondolni 2020 tavaszára, mint más évadokra.


- A globalizációval terhelt létben veszélyben vannak a helyi németség hagyományai?


- A beolvadás egy összetett kérdés. Egykoron az elszigeteltség volt a jellemző az idetelepültekre. Ápolni szükséges az elődök emlékeit, de bezárkózni nem szabad. Új utakat bejárva talán megmenthetők a kultúra fontos elemei, miközben más értékek felkarolása lehet egy lényeges célkitűzésünk.

 

Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva