Szinte megállt a pécsi lakások drágulása, Mohácson esni kezdtek az árak

2020. szeptember 18. péntek 16:36

Szinte megállt a pécsi lakások drágulása, Mohácson esni kezdtek az árak

A korábbi évek erőteljes drágulása után lefékezett Pécs lakáspiaca - derül ki az ingatlan.com, Magyarország meghatározó ingatlanhirdetési portálja által készített, lapunknak eljuttatott elemzésből. A portál több mint 18 ezer eladó lakás és ház hirdetése alapján vizsgálta a Baranya megyei lakáspiacot. 

 

 


A koronavírus-járvány ellenére a baranyai megyeszékhelyen az árak ugyan valamelyest tovább emelkedtek 2019 szeptembere óta, de korántsem olyan mértékben, mint azelőtt. A portálon megjelenő hirdetések adatai szerint szeptember elején Pécsett a lakások és a házak átlagos négyzetméterára 331 ezer forint, ami mindössze 6 százalékos drágulást jelent egy év alatt.

Ezzel szemben a megelőző két év során jelentős felértékelődés zajlott Pécs ingatlanpiacán, szoros összefüggésben az országos folyamatokkal. Míg 2017-ben még csak 208 ezer forintos négyzetméteráron kínálták eladásra a lakásokat és házakat, 2019-ben már 312 ezerért, vagyis két év alatt másfélszeresükre emelkedett az itteni ingatlanok ára.

- Jól látható, hogy a korábbi évek jelentős drágulása kifújt. Ugyan valamelyest emelkednek még a pécsi lakásárak, de már a járvány előtt lassulni kezdett ez a folyamat" - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint a koronavírus-járvány második hulláma miatt az emberek csak még óvatosabbak lettek.

- A megtorpanással mindez valószínűleg az adásvételek számában is mind jobban éreztetni fogja hatását. Ezzel tovább nőhet a vevők alkupozíciója a pécsi és Pécs környéki ingatlanvásárlások esetében - tette hozzá a portál szakértője.

 

Felzárkózik a többi település is


Mivel az itteni lakásárak már elég magas szintre értek, az sincs kizárva, hogy a kínálati árakban is meg fog látszódni mindez, vagyis némi visszarendeződésre lehet számítani a következő időszakban.

Különösen akkor, ha a kormányzati megszólalások szerint valóban hónapokig elhúzódó második járványhullámra kell berendezkedni.

Pécshez hasonlóan alakulnak a lakáspiaci folyamatok Baranya megye többi nagyobb városában is. Úgy tűnik, hogy a legtöbb helyen egyelőre kitart az áremelkedés, igaz, a korábbi években jellemzőnél már jóval kisebb mértékű a drágulás.

A szeptember eleji adatok szerint Komlón 140 ezer forint az ingatlanok átlagos négyzetméterára, Szigetváron 171 ezer forint, a kedvelt fürdővárosban, Harkányban 210 ezer forint. Ez 11-16 százalékos drágulást jelent egy év alatt az említett településeken.

Mohácson viszont már most elkezdődött a visszarendeződés. A Duna-parti városban ez év elejéig folyamatosan emelkedtek a lakásárak, a járvány hatására azonban tavasz óta csökkennek. Jelenleg 208 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra a mohácsi lakásokat és házakat.

 

EQM