Szerdán ünnepli hetvenedik születésnapját Mohács díszpolgára, Dunai Tamás

2019. július 10. szerda 12:16

Szerdán ünnepli hetvenedik születésnapját Mohács díszpolgára, Dunai Tamás

Színházi szerepek, filmsorozatok, játékfilmek egész sorában láthattuk, láthatjuk Dunai Tamást, a kiváló színészt, Mohács díszpolgárát, aki szerdán ünnepli 70. születésnapját.  

 

A mohácsi születésű színművész 2016 óta városunk díszpolgára. 

„Ötödikes lehetett, mikor szülei meglepték egy tangóharmonikával. Gász Miska bácsihoz járt zeneórákra, ő a szolfézs helyett rögtön föltárta előtte minden zene alapját, az akkordok csodás rendjét, az összhangzattant - olvashattuk a cím adományozásáról szóló méltatásban.

Az általános iskola hetedik osztályában alakították meg első zenekarukat, melyben a népes Faludi család egyik tagja klarinétozott, Kutasi Emil hegedült, Orbán Dani dobolt, Dunai Tamás tangóharmonikán játszott. A napközis bál volt a legnagyobb föllépésük, amúgy maguknak muzsikálgattak. Dunai Tamás elmondása szerint Mohácson pezsgett a zenei élet.

Volt szimfonikus zenekar, benne Dunai Tamás édesapja rézfúvós, bérma-keresztapja csellista, nővére és az osztályfőnöke hegedűs volt. Aki csak élt és mozgott a kulturális területen - zenélt is. Az Echnatons együttest, amit Szántó Dezsővel (a későbbi farostlemezgyár igazgatójával), Alföldi Gyulával, Simon Vendellel, Schnell Józseffel hozták létre. Ennek a zenekarnak már Baranya megyére kiterjedő rajongótábora is volt. Angoltudásuk ugyan hagyott némi kívánnivalót maga után, de hangulatosan és jól zenéltek...

Ha nincsenek ezek a zenei gyökerei, nem lett volna a harminc évvel későbbi Színészzenekar sem, és talán a Budapest Klezmer Band se hívta volna klarinétozni.
Kövesi Ica nénihez járt délutánonként irodalmi szakkörre és színpadi gyakorlati órákra. Kolbach Ferenc és Nagy Imre tanár uraknak köszönheti a magyar irodalom, Lieli Pista bácsinak a francia és az orosz nyelv szeretetét, azt, hogy bölcsész lett. De hogy színész lett, azt nagy részben Ica néninek köszönheti. Ica néni irodalmi színpadi délutánjain egy életre szólóan beleszeretett a költészetbe és a színházba. Minden Mohácson kezdődött", állt az elismerésre szóló javaslat indoklásában.

Az 1949-ben Mohácson született színművész édesapjának, Dunai Nándornak ajánlotta a megtisztelő címe, aki sok szempontból példa volt számára - egyebek közt azért is, mert 1956-ban, a jeges dunai árvíz idején Mohács-szigeten élete kockáztatásával mentette az embereket.

- Mi, akik Mohácsnak köszönhetően díjazottként ülünk itt, a fény emberei vagyunk. Mert lehet bármilyen sötét, mi meggyújtunk egy szál gyertyát, s máris világos lesz - fogalmazott a 2016-os ünnepségen.

 

EQM - Fotó: dunaitamas.hu