Szép Hanna első helyen végzett saját készítésű sakk-készletével egy országos versenyen

2019. március 07. csütörtök 14:53

Szép Hanna első helyen végzett saját készítésű sakk-készletével egy országos versenyen

Tavaly decemberben különdíjjal jutalmazta a zsűri a váci Kaleidoszkóp VersFesztiválon a mohácsi Szép Hannát, a pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákját, akinek már kicsi kora óta élete része a verselés. Idén, március 2-án pedig a Paksi Atomerőmű által meghirdetett "Alkotó Energia" elnevezésű Országos versenyen Junior korosztályban ítéltek neki első helyezést.   

 

Tavaly év vége felé Kovácsné Bodor Erika, Szép Hanna mentora hívta fel a lány figyelmét egy országos pályázatra, amit az MVM Paks Atomerőmü Zrt hirdetett meg DIY (Do It Yourself -Csináld magad!) alkotók számára. A tehetség elmesélte, hogy ezelőtt részt vett már egy hasonlóan környezettudatos pályázaton a Csányi Alapítvány berkein belül, így ez adta az ötletet mentorának, hogy megemlítse a lehetőséget a fiatal lánynak.

- A verseny fő célja az értékmegőrzés, a környezettudatosság és a potenciális hulladékok mennyiségének csökkentésére irányult, s erre fókuszálva kellett elkészíteni a pályamunkákat, régi vagy használt dolgokból, újat alkotni s így a hulladék növelés helyett új értékeket teremteni. Én egy sakk-készletet adtam be pályázati anyagként, amit hulladékokból (kupakokból, pizzás dobozból, stb.) készítettem el - mesélte Hanna.

Hanna a "Hulladék és maradék anyagok újrahasznosításával készült lakberendezési használati tárgyak és gyermekjátékok" kategóriában adta le a pályamunkáját. Meglepetésére és hatalmas örömére február elején kapott egy e-mailt, s benne egy személyre szóló meghívót a verseny díjátadó ünnepségére, s a hírt, hogy a zsűri pályamunkáját első helyezéssel díjazta.

- Március másodikán volt az ünnepélyes díjkiosztó ünnepség Pakson, az atomerőmű irodaépületében. A díjazottak és meghívott vendégeik egy fantasztikus rendezvény részesei lehettek az első pillanattól kezdve, ahogyan megérkeztek. Mindenkit nagyon kedvesen fogadtak, majd megkezdődött a díjátadó, ahol az 1800 beérkezett pályamunka közül több mint 200 díjazásban részesült - emlékezett vissza Szép Hanna.


Az átadón öt kategóriában osztottak ki első, második és harmadik helyezéseket, illetve rengeteg értékes különdíjat ítélt oda a neves zsűri az alkotóknak. A díjátadó közben az épp díjazott alkotó munkáját egy kivetítőn láthatták a részvevők, így együtt ismerhették meg mindenkit a fantasztikus ötletével, és a sokszor művészi kivitelezésével. A díjátadót követően svédasztalos vendéglátással zárult a nap.

- Nagyon szépen köszönöm az alapítványnak az utazáshoz nyújtott segítségét, illetve Erika néninek hogy felhívta a figyelmemet erre a lehetőségre - mondta végezetül a mohácsi lány.

Pauska Petra