Szekó József emlékére is zúgnak majd a mohácsi Fogadalmi templom új harangjai

2020. június 24. szerda 13:14

Szekó József emlékére is zúgnak majd a mohácsi Fogadalmi templom új harangjai

Szerdán emelték be helyükre a Fogadalmi templom két új harangját, amelyek a város tavaly elhunyt polgármestere, Szekó József emlékére is zúgnak majd. A polgármester családjának kérése volt ugyanis, a virágokra, koszorúkra szánt összeget ajánlják fel az emberek egy, a Fogadalmi templomba szánt új harang elkészítésére.

 

 

Szekó József, Mohács tragikusan elhunyt polgármesterének szívügye volt, hogy a csata 500. évfordulójára már a mintegy ötmillió forintba kerülő, ötszáz kilogrammos harang lakja a templomot.

A Szekó család éppen ezért azt kérte a temetésre érkező ezrektől, a virágokra, koszorúkra szánt pénzt fordítsák erre a célra a megemlékezők.


Kérésük olyannyira meghallgatásra talált, hogy nem is egy, hanem két harang is készülhetett mohácsi megrendelésre az ország legismertebb öntőműhelyében, Őrbottyánban.

 


 

Az egyik az ötszáz kilogrammos nagyharang (azért éppen félmázsás, mert a mohácsi csata ötszázadik évfordulójára emlékeztet), a másik egy 150 kilogrammos lélekharang. A súlynak itt is szimbolikus szerepe van, a 150 éves török uralomra utal. 

A nagyobb harangon a következő felirat szerepel: "Szekó József emlékére".

A harangokat szerdán délelőtt emelték be egy hatalmas daru segítségével a helyükre,  miután -  a Szekó család számos tagjának, valamint nagyon sok érdeklődő jelenlétében rendezett, bensőséges, megható ünnepségen  - Bacsmai László plébános megáldotta őket.

Arra viszont, hogy megszólaljanak, néhány hetet még várni kell, mivel a harangnyelvek egyelőre még nem készültek el, de hamarosan azok is megérkeznek Mohácsra. 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva